Uppgifterna bygger på den tyska polisens uppskattningar. Källa: Süddeutsche Zeitung.
Hoppa till artikelns andra spalt.

Tyska islamkritiker i numerärt underläge

Tiotusentals tyskar protesterade på måndagen mot islamisering och invandring men möttes av omfattande motdemonstrationer. 

Den nybildade anti-islamistiska rörelsen Pegida, Patriotiska européer mot islamiseringen av Västeuropa, har sedan några månader demonstrerat i östtyska Dresden mot vad de ser som en ökad islamisering av landet.

Måndagens demonstration, den tolfte i ordningen, drog det högsta antalet hittills – 25 000 enligt polisens uppskattningar. De möttes av runt 5000 motdemonstranter.

I närliggande Leipzig möttes de knappt 5000 Pegidademonstranterna dock av en betydligt större motdemonstration som samlade runt 35 000 personer. Även i andra tyska städer möttes Pegidaangängare av omfattande motprotester.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel tog inför måndagens demonstrationer ställning mot Pegida och för de runt fyra miljoner muslimer som bor i landet. 

– Den förre [tyske presidenten Christian Wulff] har sagt att islam hör hemma i Tyskland. Så är det. Den uppfattningen delar jag. Jag är förbundskansler för alla tyskar. Det inbegriper alla som bor här permanent, sade Angela Merkel, rapporterar Focus.

I dag tisdag deltar Angela Merkel i en demonstration i Berlin som anordnas av en rad muslimska organisationer.