Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU:s finansmarknadskommissionär Jonathan Hill.

Företagens bankberoende ska brytas

BRYSSEL 18 februari 2015 | "Kapitalmarknadsunion"

EU sneglar mot USA när företag ska få det lättare att hitta finansiering.

EU:s finansmarknadskommissionär, britten Jonathan Hill, tog på onsdagen de första stegen mot vad som i Bryssel kallas EU:s kapitalmarknadsunionen. Den ska göra det lättare för företag att hitta finansiering och minska det stora behovet av finansiering från banker.

– Vi vill ta bort de hinder som står mellan investerare och investeringsmöjligheter och vi vill göra systemet för att kanalisera medlen effektivare. Målet för kapitalmarknadsunionen är att låsa upp investeringar på lång sikt genom att länka samman investerare och sparare med företag och tillväxt, sade Jonathan Hill.

I många EU-länder, framför allt i de södra, har företag under en lägre tid haft svårt att låna pengar till acceptabla villkor. I Europa står banker för en stor del av företagens finansieringsbehov, medan investeringspengar i många andra delar av världen kommer från kapitalmarknader. En förebild för kommissionen är USA där systemet med företagsfinansiering från andra institutioner än banker är betydligt större än i EU-länderna. I Europa står banker för runt 70 procent av företagens finansiering medan motsvarande siffra i USA är 20 procent.

– Detta beroende av banker gör den europeiska ekonomin mer utsatt när bankutlåningen minskar. Vi såg detta hända under finanskrisen, sade Jonathan Hill.

Han lägger fram tre så kallade grönböcker – EU-dokument som skickas ut på samråd till medlemsländerna, företag, organisationer och andra intressenter för kommentarer och förslag. Den första om kapitalmarknadsunionen, den andra om så kallad värdepapperisering och den tredje om en översyn om ett EU-direktiv om handel med värdepapper.

Samrådet är öppet under tre månader. En handlingsplan med nästkommande steg från EU-kommissionen lanseras senare under året.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret