Situationen i Grekland är, hur man än talar om den, allvarlig. Den förtjänar att diskuteras seriöst, skriver Haralampos Karatzas. Arkivbild.

Bild: Ira Gelb

Hoppa till artikelns andra spalt.

Greklands svåra läge kräver konstruktiv diskussion

Hoppet är inte ute för Grekland även om tiden håller på att rinna ut. Men regeringen måste skala ned och ta bort de mer orealistiska och ofinansierade delarna av sina vallöften. Det skriver Haralampos Karatzas i slutreplik till EU-parlamentariker Malin Björk (V).

Läget i Grekland är allvarligt. Fattigdomen har ökat. Inkomsterna har sjunkit. En fjärdedel av landets ekonomi har försvunnit sedan 2008. 

De sociala spänningarna fortsätter att stiga; som en följd av krisen har självmordstalen ökat påtagligt: två personer dör för egen hand varje dag. I krisens spår står idag över 1,2 miljoner människor utan jobb. 

Tusentals företag har gått i konkurs sedan krisen startade. Mängder av småföretagare har stängt igen. Allra värst är dock situationen för de unga. Mer än varannan ungdom står utan jobb. 

Dagligen lämnar hundratals människor landet eftersom de inte ser någon framtid i det. Vänner, släktingar och bekanta till mig som stannat kvar berättar dagligen om hur situationen försämras. Deras berättelser ger statistiken ett mänskligt ansikte och tillför ett djup till krisens omfattning. Situationen i Grekland är, hur man än talar om den, allvarlig. Den förtjänar att diskuteras seriöst.

Därför är det märkligt att ta del av Malin Björks replik till mig i Europaportalen 16/2. I texten beskriver Björk mig som en ”olyckskorp” för att jag i Europaportalen 11/2 återger hur den nytillträdda grekiska regeringen hamnat i ett låst läge i förhandlingarna med EU. 

Min artikel resonerade kring hur den grekiska regeringen hamnat i ett dödläge, men än viktigare hur den kan ta sig ur det. Det finns fortfarande möjligheter för den grekiska regeringen att reda ut situationen, trots misslyckandet i måndags 16/2 då landets delegation mötte eurogruppens-, EU-kommissionens- och IMF:s företrädare: om regeringen väljer att skala ned och ta bort de mer orealistiska och ofinansierade delarna av sina vallöften och dessutom lovar fortsätta sanera och reformera landets ekonomi finns ännu möjligheten för regeringen att få stöd och hjälp från EU:s medlemsländer. 

Hoppet är inte ute även om tiden håller på att rinna ut. Att bli beskriven som en olyckskorp är därför inte bara fel i sak: Björk skapar samtidigt även en retorisk halmgubbe som inte hör hemma i en seriös diskussion.

Märkligare, och mer problematiskt, är Björks påstående att jag inte skriver en rad om krisen – underförstått att jag inte är medveten om den eller inte tycker den är allvarlig. Som jag har påpekat i inledningen är jag djupt engagerad i krisen, via min mor, min far och mitt pass. 

I bloggen ”Politik i Grekland” som jag driver återfinns för närvarande över 180 artiklar som på olika vis beskriver krisen i Grekland. Jag tycker därför att det är djupt beklagligt att Björk medvetet missförstår och pådyvlar mig avsikter och åsikter jag inte har. Vi förlorar alla på ohederligt förda debatter. Värre är dock att det förstör möjligheterna till en seriös diskussion.

För är det något som Grekland och även andra länder som befinner i samma sits behöver, så är det en konstruktiv diskussion om hur steg mot en hållbar återhämtning ska tas. Låt oss koncentrera oss på det.

Haralampos Karatzas