Blir detta bilden efter fredagens eurogruppsmöte? Tysklands Wolfgang Schäuble och Greklands Yanis Varoufakis skakar hand. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sista utropet för Grekland

Tyskland skruvar ned tonläget inför fredagens avgörande eurogruppsmöte om Grekland. Som en sista utväg kan euroländernas stats-och regeringschefer blixinkallas för en slutlig uppgörelse.

Telefonerna har gått varma i euroländernas huvudstäder det senaste dygnet. Den grekiske premiärministern Alexis Tsipras har talat med ledarna i Berlin, Paris, Rom och Bryssel.

I kväll kan Greklands öde avgöras. Både Eurogruppens ordförande, Nederländernas finansminister Jeroen Dijsselbloem, och Tysklands finansminister Wolfgang Schäulbe har vinkat för att tidsfristen för en överenskommelse om en förlängning av det grekiska krisprogrammet går ut natten till lördag. Utan förlängning riskerar Grekland att få slut på pengar.

Hittills har tonerna mellan framför allt Grekland och Tyskland varit mycket hårda.

Den grekiska regeringens kompromissförslag om en förlängning av krisprogrammet under vissa förutsättningar avslogs bara några timmar efter att den publicerats på torsdagen bryskt av den tyske finansministern Wolfgang Schäuble som substanslös.

Grekerna svarade senare med att läcka ett tyskt arbetspapper inför fredagens eurogruppsmöte. Dokumentet beskrev Greklands begäran som en ”trojansk häst” som skulle göra att landet får krislån utan några krav på motprestationer som reformer och åtstramningar.

Arbetspappret beskriver även hur den grekiska regeringen offentligt måste lova att inte rösta genom några nya lagar som strider mot krisprogrammets villkor.

Men från både Berlin och Aten kommer på fredagen mjukare tongångar. En talesperson för tyska förbundskanslern Angela Merkel kallade det grekiska kompromissförslaget för ”en positiv signal för fortsatta samtal”. Premiärminister Tsipras twittrade att torsdagens telefonsamtal med Merkel hade en ”positiv ton och ett intresse att finna en ömsesidigt fördelaktig lösning”.

Starten på fredagens eurogruppsmöte har skjutits upp. Enligt obekräftade uppgifter beror detta på att den grekiske finansministern Yanis Varoufakis haft ett separat mötet med eurogruppschefen Jeroen Dijsselbloem, Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble, IMF-chefen Christine Lagarde och EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici – de största spelarna i förhandlingarna.

Men inte bara Tyskland har en hård linje mot Grekland. Även bland annat Finland, Portugal och  Nederländerna vägrar ge grekerna för mycket eftergifter. Andra länder som Italien och Frankrike är mer tillmötesgående även om alla euroländer vill att Grekland förlänger sitt krisprogram mellan fyra till sex månader

I eurogruppen krävs enhällighet för att ett beslut ska kunna fattas om en eventuell förlängning av det grekiska krisprogrammet.

Enligt den tyske EU-kommissionären Günther Oettinger kan ett extra toppmöte med euroländernas ledare komma att kallas in om ingen uppgörelse nås under fredagen, rapporterar tysk TV.