Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tyskland avvisar Greklands kompromiss: ”ingen substans”

Trots att den grekiska regeringen har retirerat och gått med på en förlängning av sitt krisprogram säger Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble nej.

Trycket från de övriga 18 euroländerna på Grekland att gå med på en förlängning av sitt krisprogram med dess lånevillkor har varit massivt.

På torsdag förmiddag kom så den grekiska begäran om en förlängning in till eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem.

Men Tyskland nobbar den.

– Brevet från Aten är inget substantiellt lösningsförslag, sade finansminister Wolfgang Schäubles talesperson Martin Jäger, enligt tyska media.

Han menar att det grekiska förslaget innebär att landet inte kommer att tillmötesgå de krav som långivarna ställt.

– [Begäran] motsvarar inte de i måndags i eurogruppen överenskomna kriterierna, sade Martin Jäger och syftade på de kollapsade förhandlingarna i måndags där Grekland inte gick med på övriga euroländers krav.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker välkomnar dock begäran som ”en positiv signal som kan bana väg för en förnuftig kompromiss”.

I morgon fredag väntas euroländernas finansministrar samlas i Bryssel för att försöka lösa krisen. Om inte Grekland går med på de motkrav som långivarna ställt för en förlängning av krisprogrammet riskerar landet att få slut på pengar.