Annons

Utrikesminister Margot Wallström med sin tyske kollega Frank-Valter Steinmeier under dagens utrikesministermöte i Bryssel.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Wallström: Kraftmätning mellan EU och Ryssland

Det är osäkert om fredstoppmöte om Ukraina blir av. EU har förberett nya sanktioner mot Ryssland.

På onsdag väntas Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president François Holland, Ukrainas president Petro Porosjenko och Rysslands president Vladimir Putin träffas i vitryska Minsk för ett avgörande toppmöte om Ukrainas framtid.

I förra veckan träffades de fyra vid olika tillfällen och på söndagen telefonerade de med varandra.

Utrikesminister Margot Wallström (S) tror att det blir ett svårt möte.

– Jag tror inte vi ska underskatta svårigheterna. Det kommer att bli en kraftmätning, sade Wallström innan EU:s utrikesministermöte i Bryssel på måndagen.

Hon menar att det viktigaste för närvarande är att EU håller enighet i frågan. Att Merkel och Hollande inte sköter diplomatin via EU-kanaler anser hon dock inte vara några större problem.

– Vi måste hålla ihop i EU för att ge Merkel och Hollande stöd och försöka få till stånd en uppgörelse. Genom hela den här processen har Merkel haft en unik tillgång till Putin, sade Wallström

Den franske utrikesministern Laurent Fabius är försiktigt optimistisk.

– Saker börjar – börjar, man måste vara försiktig - att röra på sig. Målet är att uppnå en nedtrappning och fred, sade Fabius.

Enligt honom finns flera svåra frågor att lösa: hur långt det tunga artilleriet måste dras tillbaka, hur man ska respektera gränserna och det rättsliga läget för de ukrainska regionerna Donetsk och Luhansk.

Att mötet äger rum är dock inte helt säkert enligt Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier. Om det gör det hoppas han att det kan bli ”ett första steg mot en nedtoning av läget och ett vapenstillestånd”.

– Säkert är det dock inte. Vi arbetar med störta möjliga energi med det.

I dag måndag åker Angela Merkel till USA för att träffa president Barack Obama för överläggningar om situationen i Ukraina. I helgen träffade hon tillsammans med Frankrikes president François Hollande den ryske presidenten Vladimir Putin.

Merkel hoppas bland annat kunna övertala Obama om att inte leverera vapen till Ukraina. Inte heller Margot Wallström anser att ökat vapenskrammel är en lösning på konflikten.

– Det är inte mera vapen som behövs utan ett tillbakadragande av ryska vapen. Det här är det europeiska sättet. Inte att svara med mera vapen och med en eskalering, sade Margot Wallström.

Under måndagens möte i Bryssel enades EU-ländernas utrikesministrar om att lägga till ytterligare 19 personer och nio organisationer och företag till unionens svarta lista. Men de beslutade att skjuta upp datumet för när det ska träda i kraft till 16 februari. Anledningen är att man vill ge Hollande och Merkel större manöverutrymme på onsdagens toppmöte i Minsk.