Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Fördelarna med en social dialog är uppenbara för arbetstagarna men det finns också stora fördelar för arbetsgivarna, skriver Göran Arrius, ordförande Saco.

Debatt: Alla vinner på social dialog

Göran Arrius 5 mars 2015 | Nystart för social dialog

Det är chockerande när dokument från EU-kommissionen pekar ut svagare fackföreningar som en väg mot att lösa de ekonomiska problemen i Europa. I själva verket är det precis tvärtom. Det skriver Göran Arrius, ordförande Saco.

Forskningen har visat i ett antal rapporter att starka fack- och arbetsgivarorganisationer skapar en grogrund för en stabil tillväxt och en rimlig fördelning mellan arbete och kapital. Det kommer jag att säga på högnivåmötet i Bryssel idag, torsdag. Mötet hålls för att uppmärksamma den sociala dialogen inom EU som firar 30-års jubileum. Jag representerar den svenska fackföreningsrörelsen på mötet.

Den sociala dialogen mellan fackföreningar och arbetsgivare är och måste vara en grundpelare både i Sverige och i EU . Den har historiskt fört med sig vinster för löntagarna, och därmed bidragit till att stärka det folkliga stödet för EU. Något som inte minst är viktigt i en tid där vi åter ser väpnade styrkor agera, samtidigt som nationalistiska krafter vädrar morgonluft.

Fördelarna är uppenbara för arbetstagarna: En god social dialog ger möjlighet att få bättre arbetsvillkor, inklusive en rimlig del av företagens vinster. Med starka fackföreningar behövs ingen lagstadgad minimilön.

Men det finns också stora fördelar för arbetsgivarna: En god social dialog ger stabilitet och ett lågt antal strejkdagar per år. Men också försäkringar om att konkurrens sker på någorlunda lika villkor.

Sammantaget ökar möjligheten till stabil tillväxt, som ger välfärd till alla. Starka fackföreningar innebär också en jämnare fördelning. Det är ingen slump att USA, där fackföreningarna medvetet har försvagats de senaste tjugo åren, har bland de snabbast ökande klyftorna i världen. Medelamerikanen har haft noll i reallöneökning de senaste tjugo åren – samtidigt som medelsvensken har haft en reallöneökning på 45 procent.

Trots dessa ovedersägliga bevis har den sociala dialogen satts under press. Krisen som inleddes 2008 och den efterföljande hårda åtstramningspolitiken har inneburit att dialogen mellan parterna i många länder har försvagats eller helt har upphört.

Det är kontraproduktivt att, som i en rapport från DG EcFin häromåret, peka ut försvagade fackföreningar som ett steg mot en bättre fungerande tillväxt när det i själva verket är tvärtom.

Nyckeln till en framgångsrik social dialog är att starka fackföreningar och arbetsgivarorganisationer tillåts att självständigt förhandla och koppla löneutvecklingen till produktivitetsutvecklingen i respektive land. Det bäddar även för ansvarsfulla avtal även när ekonomin vänder uppåt igen.

Om jag ska sammanfatta finns det tre saker som bör prägla den Sociala Dialogen i EU: En löneutveckling som är kopplad till produktivitetsutvecklingen i den konkurrensutsatta sektorn, ordentligt organiserade arbetsgivare som är beredda att delta i meningsfulla förhandlingar och att parterna ses som en tillgång och konsulteras på ett konstruktivt sätt på såväl europeisk som nationell nivå.

Den nya EU-kommissionen har signalerat en nystart för den Sociala Dialogen. Vi är beredda att göra vårt bästa för att det ska lyckas.

Göran Arrius
Ordförande Saco.

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret