Hoppa till artikelns andra spalt.

Gas till Ukraina och EU en månad till

Ryssland och Ukraina enades via EU-medling om att ryska gasleveranser ska fortsätta åtminstone mars månad ut.

– Jag är nöjd att vi klarade att säkra en fullständig tillämpning av [gasleveranserna i vinter] för försörjningsbehoven i Ukraina. Vi enades även om att inleda trepartsförhandlingar om [gasleveranser därefter]. Jag är försäkrad om att gasleveransen till EU-marknaden förbli säkrad, sade Maroš Šefčovič, EU-kommissionär med ansvar för energiunionen, som medlade mellan den ryske energiministern Aleksandr Novak och den ukrainske energi- och kolministern Volodymyr Demtjysjyn, i ett uttalande på måndagskvällen.

Ryssland hotade i förra veckan att avbryta sina gasleveranser eftersom Ukraina inte betalt sina räkningar. Ett avbrott skulle även ha påverkat gasleveransen till en rad europeiska länder.

Ryssland har vid tre tillfällen tidigare stoppat sina gasleveranser till Ukraina: 2006, 2009 och 2014.