Hoppa till artikelns andra spalt.

Grekland kräver krigsskadestånd av Tyskland

Den grekiska regeringen insisterar att Tyskland måste ersätta Grekland för andra världskriget och hotar att beslagta tysk egendom.

Under ett tal i det grekiska parlamentet på tisdagen anklagade premiärminister Alexis Tsipras Tyskland för att använda omoraliska grepp för att undvika att betala skadestånd för Nazistockupationen av landet under andra världskriget.

– Efter Tysklands återförening 1990 skapades de rättsliga och politiska förutsättningarna för att lösa frågan. Men sedan dess har tyska regeringar valt tystnad, legala trix och förhalning, sade Tsipras, rapporterar Reuters.

– Och jag frågar mig, eftersom det är mycket prat på europeisk nivå dessa dagar om moraliska frågor, är detta en moralisk hållning?

Samtidigt sade den grekiske justitieministern Nikos Paraskevopoulos att tyska egendomar i Grekland kan komma att beslagtas om Grekland inte ersätts, rapporterar Der Spiegel.

Flera tidigare grekiska regeringar har krävt att Tyskland betalar för ockupationen av landet under andra världskriget. 1960 betalade Tyskland motsvarande 540 miljoner kronor i skadestånd till Grekland och menar att frågan därmed är löst. Men Tsipras anser att detta inte täcker alla kostnader i sviterna av ockupationen.