Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble. Arkivbild.

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Kritiken mot Grekland allt mer oförsonlig

Ordkriget mellan Tyskland och Grekland trappas upp samtidigt som Belgien tappar tålamodet.

Den tyske finansministern Wolfgang Schäuble menar att Grekland fram till i höstas var på rätt väg ur krisen men att detta nu ändrats helt.

– De har förstört allt förtroende. Det är ett allvarligt bakslag, sade Schäuble på måndagen, rapporter Die Zeit.

Finansministern tillade att han inte kände till någon inom de internationella institutionerna – EU-kommissionen, Internationella valutafonden och så vidare – som kunde berätta för honom vad Aten egentligen håller på med.

Även hans belgiske kollega, finansminister Johan Van Overtveldt, är irriterad att den grekiska regeringen säger en sak i Bryssel och en annan på hemmaplan.

– De tror verkligen att de fortfarande kan spela rädslokortet, sade Van Overtveldt till Financial Times.

Han menar att övriga euroländer kontemplerar ett Grexit – att Grekland lämnar valutasamarbetet.

– Ingen talar öppet om [en grekisk sorti] men min känsla är att [frågan] är ganska närvarande runt bordet, sade han och tillade att eurozonen i dag skulle vara redo för en sådan händelse.

– Det vi har på plats nu skulle helt klart se till att vi överlevde [att Grekland lämnar eurosamarbetet], sade Johan Van Overtveldt som anser att anledningen till att Grekland, till skillnad från andra krisländer som Irland, Spanien och Portugal, inte tagit sig ur krisen finns i Aten och inte i Bryssel.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras vill, utan att ha angett anledning, i anslutning till EU-toppmötet på torsdag, ha ett eget möte med EU-kommissions ordförande Jean-Claude Juncker, Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, Tysklands Angela Merkel, Frankrikes François Hollande och Europeiska centralbankens Mario Draghi.

Tidgare har flera euroländer som Spanien, Portugal och Slovenien riktat skarp kritik mot grekiska krav på att få lättnader i sitt krisprogram och andra eftergifter.

I nästa vecka åker Tsipras till Berlin för att träffa förbundskansler Angela Merkel. Om tre veckor far han till Moskva för att träffa den ryske presidenten Vladimir Putin.