Hoppa till artikelns andra spalt.

Tyska politiker öppnar för krigsskadestånd till Grekland

Ledande tyska politiker vill att landet ersätter Grekland för naziockupationen under andra världskriget.

Den grekiske premiärministern Alexis Tsipras krävde nyligen att Tyskland måste ersätta Grekland för brott under andra världskriget och hotade att beslagta tysk egendom.

Nu öppnar ledande tyska politiker för att gå grekerna till mötes.

– Politiskt är frågan från min synvinkel entydig: Vi måste tillmötesgå offren och deras anhöriga finansiellt. Det handlar om att erkänna att vi begått en hemsk orättvisa i Grekland, sade Gesine Schwan, en ledande socialdemokratisk politiker som tidigare kandiderat till posten som tysk president till Der Spiegel.

Hon får stöd av ställföreträdande socialdemokratiska SPD-chefen Ralf Stegner som menar att diskussionen om gottgörande för Nazitysklands ockupation av Grekland 1941-44 måste föras.

Även de Grönas gruppledare i tyska förbundsdagen Anton Hofreiter vill att frågan tas upp.

– Tyskland kan inte bara vifta undan Greklands krav. Varken moraliskt eller juridiskt är detta kapitel entydigt avslutat, sade Hofreiter till tidningen.

Sedan tidigare har bara det tyska vänsterpartiet Die Linke ställt sig bakom kompensation till Grekland.

Grekland kräver dels ersättning för ett lån som Nazityskland tog av grekiska banker och inte betalade tillbaka. I dag skulle det motsvara mellan 70 och 100 miljarder kronor. Dels vill Grekland kompenseras för den tyska massakern på byn Distomo i juni 1944 då 218 barn, kvinnor och åldringar mördades.

Flera tidigare grekiska regeringar har krävt att Tyskland betalar för ockupationen av landet under andra världskriget. 1960 betalade Tyskland motsvarande 540 miljoner kronor i skadestånd till Grekland och menar att frågan därmed är löst.