Annons

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i samspråk med statsminister Stefan Löfven.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tredubblad EU-insats i Medelhavet

EU-ledarna tredubblar budgeten för havsmissionen Triton och medlemsländerna bidrar med fartyg och flygplan.

Vid torsdagens extrainsatta EU-toppmöte i Bryssel med anledning av den senaste veckans drunkningskatastrofer i Medelhavet där minst 800 flyktingar uppges ha dött bestämdes att budgeten för EU:s räddningsinsats Triton ska tredubblas. Pengarna ska tas från EU-budgeten.

– Det är bra att vi i dag har enats om ökade möjligheter för att rädda folk till havs, sade statsminister Stefan Löfven (S) efter mötet.

Den nya ekonomiska satsningen motsvarar budgeten för den i många ögon lyckade Italienledda räddningsaktionen Mare Nostrum som lades ned i oktober i fjol med hänvisning till bland annat pengabrist.

De flesta medlemsländerna, inklusive Sverige, lovade att skicka personal, fartyg och flyg till Medelhavet. En del av dem ska stå under Frontex, som leder Triton, medan andra ska agera oberoende.

–  Många länder vill vara med och hjälpa till med båtar, flygplan eller andra resurser för att se till att rädda liv. Självklart gav jag också uttryck för Sveriges beredskap, sade Stefan Löfven som nu inväntar vad gränsbevakningsbyrån Frontex, som leder Triton, ger för besked om behov.

Människorättsorganisationen Amnesty International välkomnar bidragen till missionen i Medelhavet. Men organisationen kräver att Tritons mandat utvidgas så att de kan rädda flyktingar utanför territorialgränserna och att ord omsätts i handling.

– Om Tritons mandat inte kan ändras så är Triton inte lösningen, hur mycket resurser som än ges, sade Iverna McGowan på Amnesty Internationals Brysselkontor i ett uttalande.

Men Europeiska rådets ordförande Donald Tusk menar att alla fartyg har en skyldighet att rädda människor i nöd. En ändring av mandatet skulle även ta månader att göra.

EU-kommissionen ska enligt ordförande Jean-Claude Juncker utreda lagliga vägar in i unionen för flyktingar, något som statsminister Löfven tidigare efterfrågat.

– Problemet kommer inte att få en lösning om vi bara befattar oss med olaglig invandring. Laglig invandring utgör den del i ett paket som gör det möjligt för oss att ha ett mer omfattande angreppssätt, sade Jean-Claude Juncker som önskade att regeringscheferna hade varit mer ambitiösa.

13 maj ska EU-kommissionen lägga fram ett nytt migrationspaket men de flesta medlemsländer är skeptiska till att göra det lagligt för flyktingar att komma in i unionen.

Ett pilotprojekt för att ta vidarebosätta kvotflyktingar i EU-länderna på frivillig basis ska även sättas upp, det ska röra sig om mellan fem och tio tusen personer.

Mycket av fokus i det gemensamma uttalandet från toppmötet låg på att se till att flyktingar inte kan ta sig till EU.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini ska utreda möjligheterna att systematiskt identifiera, ta i beslag och förstöra fartyg som används av flyktingsmugglarna. Man ska även slå till mot människosmugglare genom mer samarbete mellan EU:s olika polisiära byråer, medlemsländernas myndigheter och med polis i de länder som flyktingarna kommer ifrån.

Gränsbevakningsbyrån Frontex ska samordna ett nytt program för att skicka tillbaka migranter som saknar flyktingskäl till deras ursprungsländer.

De medlemsländer som närmast berörs av flyktingströmmarna, Italien, Grekland, Malta och Cypern, ska få pengar och personal som hjälper till med asylansökningar. Man ska även överväga möjligheten att organisera omlokalisering av flyktingar mellan medlemsländerna i nödsituationer.

– Jag tror att det är ett första steg, men att mycket återstår, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Ett ytterligare toppmöte i frågan ska enligt den maltesiske premiärministern Joseph Muscat äga rum på Malta mellan EU och Afrikanska unionen senare i år.