Storbritannien är ett av de drivande länderna i insatsen mot flyktingsmugglarna. Arkivbild.

Bild: Royal Navy Media Archive

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU:s utrikesministrar: Militära insatser mot flyktingsmugglare

I väntan på FN-mandat organiserar EU-länderna åtgärder för att hindra flyktingbåtar att lämna Afrikas kust i riktning mot Europa. Men svenska EU-parlamentariker är kritiska.

EU-ländernas utrikesministrar enades på måndagen om att sjösätta en ny militär insats i Medelhavet. Målet är att slå ut de personer som smugglar flyktingar från Afrika till Europa.

Under ledning av den italienske konteramiralen Enrico Credendino ska insatsen i en första fas samla in underrättelser om smugglarnas verksamhet.

I en andra fas ska deras båtar spåras upp och beslagtas. Denna tillsammans med den tredje fasen – att förstöra båtar och andra tillgångar – är de mest kontroversiella och kräver troligen FN-mandat och godkännande från de libyska myndigheterna.

– Det är extremt viktigt att ha det ramverket på plats och även samarbete med libyska myndigheter, sade EU:s utrikeschef Federica Mogherini efter måndagens möte.

Storbritannien och Frankrike mejslar för närvarande fram en resolution som man hoppas ska kunna få FN-godkännande under nästa månad.

Men Ryssland, som har vetorätt, har tidigare uttryckt skepsis inför en militär lösning och den internationellt erkända libyska regeringen är starkt tveksam till insatsen.

– Det militära alternativet att hantera [smugglarnas] båtar i libyska vatten eller utanför anses inte humant. Regeringen kommer inte att acceptera några kränkningar av Libyens suveränitet [och] kommer inte acceptera planen såvida de inte samordnas [med Libyens internationellt erkända administration], sade regeringstalespersonen Hatem el-Ourayb till nyhetsbyrån AFP.

Mogherini hoppas att FN-mandatet och ett libyskt godkännande ska vara klara till nästa gång utrikesministrarna träffas 22 juni.

– Detta är bara början. Beslutet att upprätta en insats innebär att den operationella planeringen börjar, sade Federica Mogherini.

Miljöpartiets EU-parlamentariker Bodil Ceballos är mycket kritisk till insatsen som hon menar kommer leda till mer konflikt med länderna vid Europas södra gräns.

– Det är helt absurt, det [medlemsländerna i] rådet håller på med. Libyerna behöver hjälp att få stabilitet i sitt land, istället för att vi åker dit och sänker båtar, säger Bodil Ceballos som menar att flyktingarna kommer att ta en annan väg in i Europa om planen går igenom.

Socialdemokratiska EU-parlamentarikern Anna Hedh menar att utrikesministrarna lägger tyngdpunkten på fel del.

– Det som bekymrar mig är att det här är huvudfokus. Att förstöra smuggelbåtarna och fängsla smugglarna behöver göras men det är så många andra saker som behöver göras först. Till exempel behöver vi ha bättre insatser för att rädda liv, säger Anna Hedh.

Modernaternas Anna Maria Corazza Bildt håller med Hedh och menar att insatsen istället kan få motsatt effekt – att fler flyktingar ger sig ut på Medelhavet.

– Om du måste ha patrull i internationella vatten utanför Libyens kust kan det vara ett sätt att attrahera smugglare att skicka båtar eftersom vi har skyldighet att rädda dem, säger Corazza Bildt.

Medlemsländerna ska nu meddela Bryssel om och hur man kan bidra till insatsen. Statsminister Stefan Löfven (S) har tidigare sagt att Sverige är redo att bidra.

I år beräknar FN att drygt 62 000 flyktingar har försökt ta sig över Medelhavet till Europa, runt 1 800 befaras hittills ha drunknat under resan.