Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till Artiklar i ämnet
Fördjupning:

Anna Maria Corazza Bildt (L)

Senast uppdaterad: 28 september 2023

Den tidigare moderata Europaparlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt bytte till Liberalerna i september 2023 och ställer upp i EU-valet 2024.

 

Tidigare historia

Inför EU-valet 2019 petade Moderaterna sin sittande Europaparlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt från omval.

I EU-valrörelsen 2014 förklarade svensk-italienska Anna Maria Corazza Bildt (M) att hon ville vara en brobyggare mellan Nord- och Sydeuropa.

Hennes absoluta hjärtefråga är maten: – Den röda tråden i mitt liv, sade hon. Och det är just EU:s nya regler för livsmedelsinformation som Corazza Bildt känner sig mest nöjd med under sina fem första år i parlamentet. 

Fem frågor

På hösten 2016 ställde Europaportalen fem frågor till alla svenska EU-parlamentariker. Anna Maria Corazza Bildt svarade dock bara på fyra av dem:

Vilka frågor arbetar du med i parlamentet under okt-nov 2016?

För tillfället arbetar jag i inre marknadsutskottet med slutförhandlingar med rådet om nya regler för kontroll av innehav och förvärv av vapen. Jag är också ansvarig i min grupp för en rapport om delningsekonomin och hur man på EU-nivå kan underlätta för företag och konsumenter. I utskottet för mänskliga rättigheter och migration arbetar jag framförallt med den nya asylreformen och är ansvarig för genomförandet av direktivet för bekämpande av sexuella övergrepp mot barn, sexuell exploatering av barn och barnpornografi. I jämställdhetsutskottet är jag ansvarig för EU:s anslutning till Istanbulkonventionen om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor. I oktober besökte jag flyktingläger i Grekland för att på plats se hur vi kan ge bättre stöd för utsatta kvinnor och barn.

 

Vilket är det bästa beslut som EU-parlamentet fattat sedan EU-valet 2014 och varför?

Jag skulle säga att de två bästa beslut som Europaparlamentet fattat är ratificeringen av klimatavtalet från Paris men också djurhälsolagen, som syftar till att minska antibiotikaanvändningen inom djuruppfödning. Att minska antibiotikaanvändningen kommer bli en ödesfråga om vi ska kunna bota sjukdomar även i framtiden. För konsumenter är ett av bästa beslutet att fasa ut roamingavgifterna för att ringa och surfa inom EU.

 

Vilket är det sämsta beslut som EU-parlamentet fattat sedan EU-valet 2014 och varför?

 

Vilka av dina vallöften inför EU-valet har hittills infriats?

Jag har skapat en parlamentsgrupp för barns rättigheter i Europaparlamentet. Detta för att barnens bästa alltid ska tillgodoses i vårt arbete. I all lagstiftning som antas ser vi till att barnens röst förs fram. Jag hade som vallöfte att fortsätta underlätta för konsumenter och företag på den inre marknaden, ett viktigt steg på vägen var avskaffandet av roamingavgifter inom EU.

 

Vilka frågor ska du fokusera på fram till EU-valet 2019?

Jag kommer att fortsätta att riva ner hinder för Europas småföretagare, genom enkla och tydliga EU-regler. Precis som tidigare kommer jag fortsätta lyfta barns rättigheter för att alla barn i Europa ska respekteras oavsett asylstatus. Samtidigt kommer jag fortsätta att kämpa för medmänskliga gemensamma regler för de flyktingar som tar sig till Europa. Dessutom vill jag kunna bygga upp och leverera ett alternativ till den mörkröda feminismen som finns i Sverige och Europa.

Mer fakta

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Mer fakta

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret