Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Historiskt: Morot och piska ska fördela flyktingar mellan EU-länder

Medlemsländerna lockas med miljarder när EU för första gången solidariskt ska dela på flyktingar.

EU-kommissionen vill att medlemsländerna under två år ska dela solidariskt på 40 000 syriska och eritreanska flyktingar som kommer till Italien och Grekland.

– EU-kommissionen har tidigare ansetts inte göra något eller för att inte göra så mycket som den borde, sade migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos på onsdagen när de första skarpa förslagen i kommissionens migrationsagenda presenterades.

Flyktingarna ska fördelas till övriga medlemsländer enligt fyra kriterier som folkmängd och ekonomi. Sverige skulle ta emot 1 369 inom ett sådant program.

Att det bara omfattar flyktingar i Italien och Grekland motiverar Avramopoulos med att de två länderna är ”under högt tryckt”.

För varje flykting som ett medlemsland tar emot ska de få motsvarande drygt 56 000 kronor. Sammanlagt avsätter kommissionen 2,3 miljarder euro.

EU-kommissionen bestämmer i dag inte hur många flyktingar medlemsländerna måste ta emot. Men med stöd av en nödklausul i fördraget vill man få EU-länderna att hjälpa till om en eller flera medlemsstater drabbas av stora flyktingströmmar.

Förslagen är ett minimum – de medlemsländer som vill får ta emot fler flyktingar.

EU-parlamentets största partigrupp, konservativa och kristdemokratiska EPP, välkomnar förslaget om fördelning av flyktningar.

– Detta är ett första steg och borde följas av av ett permanent system, sade den maltesiska ledamoten Roberta Metsola i ett uttalande.

Även den gröna partigruppens talesperson i migrationsfrågor, svenska miljöpartisten Bodil Ceballos, välkomnar initiativet men ser en rad problem i det.

– Fördelningsmekanismen för asylansökningar är inte bindande, gäller bara i nödsituationer och inkluderar inte alla medlemsländer, sade Ceballos i en kommentar och syftade på att Irland, Storbritannien och Danmark har undantag.

Kommissionen vill samtidigt att medlemsländerna ska ta emot 20 000 kvotflyktingar – personer som FN bedömer vara i störst behov av hjälp – som befinner sig utanför EU. De ska fördelas enligt samma princip men mottagande sker på frivillig basis under två års tid.

Förslagen lär möta på motstånd i ministerrådet där bland annat Frankrike och Spanien redan sagt nej till att ta emot fler flyktingar. En kvalificerad majoritet av medlemsländerna måste ställa sig bakom förslaget för att det ska bli verklighet.

Kommissionen föreslår samtidigt att patrullområdet för EU:s bevakningsoperation Triton i Medelhavet utvidgas till samma storlek som dess föregångare, Mare Nostrum.

I onsdagens förslag ingår även ett öppet samråd om så kallade blåkort, möjligheter för välutbildade personer att komma till EU för att arbeta och större insatser för att se till att fingeravtryck tas på flyktingar som kommer till Grekland och Italien.