Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mer fakta
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
EU-länder enas om ny omfördelning av migranter
Fem EU-länder har enats om hur migranter som ankommer Italien och Malta ska fördelas till övriga medlemsländer.
EU-kommissionen vill skynda på lag mot terrorpropaganda
Spridningen av videon från terrordådet i nyazeeländska Christchurch på sociala plattformar är en påminnelse om att EU nu snabbt måste införa den föreslagna lagen om terrorpropaganda.
Det menade på onsdagen kommissionärerna Dimitris Avramopoulus och Julian King. Enligt King spreds 1,5 miljoner kopior av videon via Facebook under det första dygnet och på Twitter retweetades en videokopia varje sekund. Kommissionärerna uppmanar nu plattformarna att förhindra att liknande material publiceras och att rensa bort falska användarkonton.
– Facebook har fortfarande 116 miljoner falska konton på sin sajt, sade Julian King.
De rekommenderar också det kommande EU-toppmötet att ytterligare samordna medlemsstaternas säkerhetsåtgärder och att öka informationsutbytet sinsemellan.
EU-kommissionen vill stärka band till Marocko för att hindra migranter
Spanien är det EU-land dit flest migranter kommit den senaste tiden. Nu vill EU-kommissionen stärka banden med grannlandet Marocko för att hindra fler migranter att ta sig till Europa.
– Det är tydligt att vi måste stärka vår relation med Marocko. Marocko har redan stärkt kontrollen av sina gränser och hindrat ett stort antal olagliga utresor. Jag vill lovorda Marocko för dess åtgärder och försäkra landet vårt stöd, sade EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos på onsdagen.
EU:s gränsbyrå tillåts verka i Montenegro
EU-kommissionen och Montenegro undertecknade preliminärt på tisdagen ett avtal om att låta personal från EU:s gränsbyrå Frontex gå in i landet för att hantera migranter.
– Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån kommer kunna sätta in sitt fulla stöd, i synnerhet vid plötsliga förändringar i migrantströmmarna. Detta är ett stort steg framåt och en förändring i sättet vi hanterar våra gränser på, sade EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos. Liknande avtal håller på att ingås med flera andra länder på Balkan.
EU-kommissionär kritiserar Makedonienuppgörelse
På torsdag kväll tar det grekiska parlamentet ställning till avtalet mellan Grekland och Makedonien, som låter den senare byta namn till Nordmakedonien. Det är ett avtal som har backats av EU som kräver en lösning på den långdragna konflikten mellan länderna för möjliggöra ett makedonskt EU- och Nato-medlemskap. Men den grekiske EU-kommissionären Dimitris Avramopoulos uttalade sig i onsdags kritisk till avtalet och bröt därmed mot EU:s officiella linje, uppger Euractiv. Avramopoulos tillhör det grekiska konservativa oppositionspartiet Ny demokrati som har sagt att de ska rösta nej till avtalet i parlamentet.
Försäljning av EU-medborgarskap irriterar kommissionen
EU-kommissionen höjer ett varningens finger mot medlemsländer som i praktiken säljer rätten att vistas i unionen till rika personer.
Europeiska migrantkontroller tar form
Medlemsländer ska få 60 000 kronor för varje flykting de tar emot från nya migrantläger.
”Ny dynamik” i europeiska migrationsförhandlingar
Ett österrikiskt förslag om center för migranter som fått avslag på sina asylansökningar välkomnas och kritiseras när EU-ländernas inrikesministrar diskuterar en av de senaste årens allra hetast frågor.
EU vill förhindra ny flyktingkris på Balkan
– Vi har nyligen sett viss ökning av gränsövergångar i synnerhet Bosnien-Hercegovina, Albanien och Montenegro. Även om antalet ännu inte är oroande var vårt mål i dag att öka insatserna för att tillsammans hindra att situationen förvärras, sade EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos efter ett mötet träffade på tisdagen inrikesministrar från länderna på västra Balkan.
EU ber om pengar till flyktingar
EU-kommissionen uppmanar medlemsländerna att betala utlovade 20 miljarder kronor till flyktingar i Turkiet.