Ingen hjälp till papperslösa gravida i Danmark

Gravida flyktingar som olagligen befinner sig Danmark förvägras även i fortsättningen rätten till vård. – Vi för en stram men också rättvis politik, säger socialdemokraternas hälsotalesperson Flemming Møller Mortensen.

I februari förslog fem organisationer att gravida kvinnor ska få rätt till mödravård och läkarbesök även om de inte har rätt att vara i Danmark.

Men den socialdemokratiske hälsoministern Nick Hækkerup avslår deras förslag, rapporterar Politiken. Danska socialdemokraternas hälsotalesperson Flemming Møller Mortensen kommenterar beslutet:

– Titta på Sydeuropa och Afrika och se hur fullständigt panikartad och förtvivlad situationen är där. Det är orsaken till att vi för en stram men också rättvis politik i Danmark. Vi följer till punkt och pricka det vi ska men om vi inför nya regler kan det verka ännu attraktivare för dem som befinner sig i den djup förtvivlade situationen, sade Møller Mortensen till tidningen.

Läkarföreningen, en av de fem organisationerna, uppskattar att mellan 311 och 353 illegala migranter i Danmark blir gravida varje år. Vård av dem skulle kosta mellan motsvarande 2,4 och 3,3 miljoner svenska kronor.

I dag har papperslösa gravida kvinnor bara rätt till vård i akuta fall. En rad ideella organisationer erbjuder dock vård till gravida.