EU:s kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans.

EU:s kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans.

Bild: Europeiska kommissionen

Kommissionen: Fler ska få tycka till om EU-lagar

Med öppnare och oberoende granskning hoppas EU-kommissionen att nya EU-lagar ska skapa mindre byråkrati än i dag.

”Bättre lagstiftning” kallar EU-kommissionen det förslag som lanserades på tisdagen.

– Vi ökar öppenheten och aktörers medverkan i lagstiftningen, sade förste vice ordförande i EU-kommissionen, socialdemokraten Frans Timmermans, som ansvarar för förslaget som han menar är ”rätt radikalt”.

Förslaget går ut på att stärka översynen och insynen när EU-kommissionen tar fram lagförslag, när EU-parlamentet och ministerrådet lagstiftar om förslagen och efter att nya lagar börjat gälla i medlemsländerna.

Det ska göras dels genom att oberoende experter ska göra konsekvensanalyser, dels genom att öka möjligheter för intresseorganisationer som arbetsmarknadens parter och icke-statliga organisationer att komma med förslag om förbättringar på EU-lagar.

– I dag kommer en del av den tuffaste kritiken mot EU från små och medelstora företag. Om några år vill jag höra dem säga att folket i Bryssel faktiskt lyssnat på dem, sade Timmermans.

Moderate EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark från den konservative och kristdemokratiska partigruppen EPP välkomnar kommissionens förslag.

–  Minskad regelbörda och krångel kommer att underlätta för fler företag och fler jobb i Sverige och i Europa. Det är precis vad vi behöver, sade Gunnar Hökmark i en kommentar.

Även liberala Alde-gruppen är positiv.

– Bättre reglering betyder ofta att göra saker på EU-nivå. Det är bättre att ha en tydlig EU-regel som ersätter 28 olika, sade gruppens ledare, belgaren Guy Verhofstadt.

Socialdemokratiska S&D-gruppen är dock mer kritiska till förslaget. De oroar sig för att ”bättre lagstiftning” kan komma att innebära att bland annat sociala och miljömässig regler försvinner.

– Vi måste akta oss för dem som vill använda detta avtal till annat än att främja EU-medborgarna och som ser det som ett sätt att helt enkelt göra undantag för företag från deras skyldigheter inför löntagare, konsumenter eller miljön, sade brittiske Richard Corbett som är S&D-gruppens talesperson i frågan.

Kommissionär Frans Timmermans menar dock att EU-lagarna ska granskas även utifrån exempelvis hälsomässiga hänsyn.

– Det handlar inte om att sänka miljö-, samhälls- eller andra standarder. Det handlar om att se till att vi lagstiftar på bästa möjliga sätt, sade Timmermans som hoppas att EU-parlamentet och ministerrådet kan enas om förslaget innan årsskiftet.