EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har själv varit med om en spioneriskandal. Arkivbild.

Bild: Europeiska kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Loj Juncker tar lätt på spionanklagelser

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker menar att det är svårt att hålla koll på vad underrättelsetjänster håller på med. Han uppmanar tyska politiker att utreda eventuellt spioneri på kommissionen.

I förra veckan framkom det att tyska underrättelsetjänsten BND hjälpt USA att spionera på bland annat EU-kommissionen. Kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kommenterade uppgifterna med att han är medveten om att det spioneras i Bryssel.

– En dag under ett kommissionärsmöte sade jag att kommissionen borde ha en underrättelsetjänst, för spionerna är här. Jag vet inte om tyska agenter är aktiva här. Men jag är något av en specialist när det gäller underrättelsetjänster. Jag vet av erfarenhet att de är mycket svåra att hålla under kontroll, sade Juncker under en presskonferens på torsdagen och syftade på den spionskandal som för halvtannat år sedan tvingade bort honom som Luxemburgs premiärminister efter två årtionden på posten.

Han kritiserades då för att inte ha tagit sitt politiska ansvar för en omfattande olaglig underrättelseverksamhet. Den luxemburgska säkerhetstjänsten SREL anklagades för att ha bedrivit olagligt spioneri mellan 2004 och 2009.

Juncker menar att det är upp till tyska politiker och myndigheter att utreda frågan som spioneriet på kommissionen.

– Det måste lösas av tyska myndigheter, inklusive parlamentet, sen får vi se, sade Jean-Claude Juncker.