Mer rysk gas till Turkiet

Statliga ryska gasjätten Gasprom har slutit ett avtal med Turkiet om en gasledning via Svarta havet.

Enligt Gasprom har parterna kommit överens om att bygga en ”Turkish Stream” som i december 2016 ska börja leverera gas till den turkiska marknaden, rapporterar Financial Times. Enligt tidningen är det sedan en öppen men politiskt mycket känslig fråga om gasledningen ska fortsätta vidare in i EU över den grekisk/turkiska gränsen.

Den ryska presidenten Vladimir Putin ska i samtal med den grekiska premiärministern Alexis Tsipras på torsdagen, sagt att Moskva "bekräftade sin beredvillighet att överväga att ge finansiering till grekiska staten och privata företag" som deltar i byggandet av gasledningen.

Idag är Ryssland Turkiets största gasleverantör och kontrollerar cirka halva den turkiska marknaden. Turkiet är Gasproms viktigaste marknad efter ettan Tyskland.