Annons

Tyska förbundskanslern Angela Merkel, franske presidenten François Hollande och brittiske premiärministern David Cameron. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tyskfransk pakt snuvar Cameron på nytt EU-fördrag

Tyskland och Frankrike har enats om ett djupare eurosamarbetet som inte kräver fördragsändring.

Överenskommelsen mellan Tysklands Angela Merkel och Frankrikes François Hollande, som tidningen Le Monde läst, innehåller förslag på reformer inom fyra områden som kan ”utvecklas inom ramarna för det nuvarande fördraget under de närmaste åren”.

Att Tyskland och Frankrike enats om att inte öppna EU-fördraget är nederlag för Storbritanniens David Cameron. Inför den brittiska EU-omröstningen vill Cameron förhandla om landets EU-medlemskap och några av hans krav förutsätter ett fördraget öppnas.

Det tyskfranska förslaget ska presenteras på EU-toppmötet i Bryssel i juni. Under det mötet ska även de ”fyra ordförandenas” rapport om eurons framtid läggas fram. De fyra är ordförandena för Europeiska rådet, EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och eurogruppen.

Inför toppmötet ska David Cameron träffa ledarna för de övriga EU-länderna för att sondera terrängen.