Gränsen mellan Tyskland och Danmark. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Danmark planerar stärkt gränskontroll

Den nya danska regeringen kommer föreslå att kontroller av personer och varor ökar.

Det meddelade den nya danske utrikesministern Kristian Jensen efter ett besök hos sin tyske kollega Frank-Walter Steinmeier.

– Jag har betonat och sagt direkt till den tyske utrikesministern att regeringen förbereder en stärkt gränskontroll som ligger innanför Schengensamarbetets ramar och som kommer genomföras i dialog med myndigheter i både Bryssel och i våra granländer, sade Jensen, rapporterar Berlingske.

Förra gången Jensens liberalkonservativa Venstre satt i regeringsställning införde Danmark 2011 ökade gränskontroller vilket fick kritik från EU-kommissionen för att de bröt mot Schengensamarbetets regler om fri rörlighet och förbud mot systematiska personkontroller.