Italiens premiärminister, socialdemokraten Matteo Renzi. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Flyktingfrustrerat Italien överväger drastiska åtgärder mot EU-länder

Ett allt större flyktingtryck gör att den italienske premiärministern Renzi förbereder plan B för att sätta press på övriga medlemsländer.

EU-kommissionen har lanserat ett förslag om att 40 000 syriska och eritreanska flyktingar ska omfördelas från Italien och Grekland till övriga medlemsländer. Men den italienske premiärministern Matteo Renzi anser att antalet är alldeles för litet.

–  Svaret som Europa ger är otillräckligt. Att omfördela bara 24 000 personer [från Italien] är nästan en provokation, sade Renzi i en intervju på söndagen med Corriere della Sera.

För att öka trycket på övriga medlemsländer, många av dem skeptiska till hela kommissionens förslag, hotar Renzi med drastiska åtgärder.

– Om [EU-länderna inte är solidariska] har vi förberett en plan B. Men den skulle först och främst skada Europa.

Plan B skulle enligt medieuppgifter bland annat gå ut på att utfärda tillfälliga visum till flyktingar så att de kan ta sig till andra EU-länder samt att Italien ska blockera landets hamnar för fartyg som kommer med flyktingar.

Han vill dessutom ändra EU:s så kallade Dublinregler som gör gällande att flyktingar måste söka asyl i det EU-land de först kommer till.

Grannländerna Frankrike och Österrike har under de senaste dagarna ökat kontrollen vid sina gränser. Det har gjort att tusentals flyktingar på väg norrut blir kvar på järnvägsstationer i Italien.