Luxemburg tar över i EU

För tolfte gången tar Luxemburg över der roterande ordförandeskapet i EU.

Luxemburg får i dag EU:s ordförandeklubba som varje halvår växlas mellan de 28 medlemsländerna. Ordförandeskapet kommer fokusera på frågor som migration, att fördjupa arbetet med den sociala dimensionen i EU och ekonomin.

Luxemburg är det sista landet i det nuvarande så kallade triosamarbetet där tre medlemsländer som innehar ordförandeskapet i rad samarbetar om att sätta EU-agendan. De andra två länderna i denna konstellation var Italien och Lettland.

Ordförandelandet ska under sex månader att försöka medla mellan medlemsländerna och EU-parlamentet i hundratals olika lagförslag. Men ordförandeskapet är även en möjlighet för landet att visa upp sig för resten av EU.  

Nästa triosamarbete, som börjar första januari 2016, inleds av Nederländerna, Slovakien och sist Malta.