Annons

Klockan åtta på måndagsmorgonen togs de först spadtagen för bygget av en 150 meter lång "testsektion" av det staket mot Serbien som ska bli 175 km långt. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Svensk EU-politiker ifrågasätter Ungerns EU-medlemskap

Bygget av ett 18 mil långt stängsel för att hindra flyktingar att ta sig in i Ungern möter stark kritik.

På måndagsmorgonen påbörjades bygget av det 175 kilometer långa och fyra meter höga staket mot Serbien som den ungerska regeringen beslutade om för en månad sedan.

EU-parlamentarikern Anna Hedh (S) är förbannad.

Det är skamligt, fruktansvärt och vansinnigt, det som den ungerske premiärministern Viktor Orbán och hans högerregering genomför. Jag kan knappt tro det är sant, sade Anna Hedh i en kommentar.

Hon går så långt som att ifrågasätta landets EU-medlemskap.

– Jag ifrågasätter om Ungern faktiskt kan vara kvar i EU efter det här beslutet. Detta är ytterligare ett bevis på att Orbán kränker de fri - och rättigheter som ett EU-medlemskap innebär. Deras politik visar tydligt hur människor förtrycks både i Ungern och utanför dess gränser.

Folkpartiets EU-parlamentariker Cecilia Wikström pekar på att Ungern förbundit sig vid internationella avtal som FN:s flyktingkonvention och EU:s asyllagstiftning att erbjuda personer på flykt rätten att söka asyl.

– Det råder ingen tvekan om att Ungern håller på att distansera sig allt mer från Europa för att i stället utvecklas till ett maktfullkomligt och intolerant land, som går tvärt emot de värden och värderingar som hela EU-samarbetet vilar på, sade Wikström i ett uttalande.

Ungern tog under årets första kvartal emot överlägset flest nya asylansökningar per invånare i hela EU. Hittills i år beräknas närmare 80 000 flyktingar ha tagit sig till Ungern.

”Varje dag sker i genomsnitt tusen olagliga gränsövergångar till Ungern så illegal invandring har blivit ett svårt problem och kontrollen av det en viktig uppgift”, heter det i ett uttalande från landets inrikes- och försvarsdepartement.