Bernd Lucke. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tysk euroskeptiker bildar nytt parti

Den tidigare partiledaren för Alternative für Deutschland Bernd Lucke hoppar av och startar nytt.

I början av juli valdes Frauke Petry till ny ledare för euroskeptiska Alternative für Deutschland efter att ha utmanat förre ledaren och partiets grundare Bernd Lucke. Valet sätter enligt tysk media en mer nationalkonservativ och invandringskritisk stämpel på partiet.

Bernd Lucke hoppade därefter av och bildade i söndags ett nytt parti under namnet Alliansen för framsteg och uppbrott, Alfa. Av Alternative für Deutschlands sammanlagt sju EU-parlamentariker har fem, inklusive Lucke, meddelat att de hoppar över till det nystartade partiet som väntas bli kvar i den tredje största partigruppen, konservativa ECR som domineras av brittiska Tories.