Annons

Frauke Petry, nu ledare för Alternative für Deutschland. Arkivbild. Bilden är något beskuren.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tyska euroskeptiker tar steg högerut

Alternative für Deutschland väljer ny ledare som för partiet längre ut på den politiska högerkanten.

Frauke Petry valdes i helgen till ny partiledare för de tyska eurokritiska partiet Alternative für Deutschland, AfD, efter att ha utmanat förre ledaren och partiets grundare Bernd Lucke. Valet sätter enligt tysk media en nationalkonservativ stämpel på partiet. Petry beskriv som Tysklands motsvarighet till franska Nationella frontens Marine Le Pen.

Partiet bildades 2013 med syfte att upplösa eurosamarbetet. I tyska parlamentsvalet samma år hamnade AfD strax under spärren på fem procent. I EU-valet 2014 fick partiet sju platser och sitter tillsammans med de brittiska konservativa i ECR-gruppen.