EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker samtalar med Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tysklands finansminister vill dela upp EU-kommissionen

Wolfgang Schäuble anser att EU-kommissionen inte samtidigt kan vara fördragets väktare och en allt aktivare politisk spelare.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sade när han tillträdde i fjol att kommissionen ska ses om en politisk och inte en byråkratisk institution.

Men enligt ansedda Frankfurter Allgemeine Zeitung hyser Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble starka betänkligheter över att kommissionen ska få mer politiskt inflytande – bli en EU-regering – och samtidigt behålla en neutral position när det gäller dess kärnuppgift som fördragets väktare.

Schäuble vill enligt tidningen delegera kommissionens mer byråkratiska och icke-politiska uppgifter, som exempelvis konkurrens- och inremarknadsfrågor, till nya oberoende institutioner. Frågan ska ha diskuterats av medlemsländernas finansministrar för två veckor sedan.

Den tyske finansministern är i synnerhet bekymrad över EU-kommissionens involvering i förhandlingarna med Grekland. Han vänder sig emot att ordförande Jean-Claude Juncker förhandlade direkt med den grekiske premiärministern Alexis Tsipras utan mandat från övriga euroländer. Tidigare i somras delade Schäuble ut en verbal smocka till Junckers kabinettschef Martin Selmayr efter att denne lagt sig i förhandlingarna.

Enligt tidningen önskar eurogruppens ordförande, den nederländske finansministern Jeroen Dijsselbloem, sätta upp frågan om kommissionens makt när Nederländerna tar över EU:s roterande ordförandeskap efter årsskiftet.

EU-kommissionens talesperson Mina Andreeva ville på torsdagen inte kommentera uppgifterna i tidningen men menade att kommissionen inte går utanför sitt mandat.

– Ja, EU-kommissionen är mer politisk men innebär det att vi är partiska? Nej, mer politisk innebär bara EU-kommissionen är mycket medveten om vad som händer på marken och vad invånarna förväntar sig av oss, sade Mina Andreeva.