Krigsdrabbat Ukraina ges skuldlättnader

Efter långa och tuffa förhandlingar har Ukraina nått en kompromiss med internationella långivare. Dock utan Ryssland som vägrar ge landet några lättnader.

En preliminär uppgörelse med de internationella långivarna om en avskrivning på 20 procent av lån värda motsvarande 166 miljarder kronor blev klar på torsdagen. Förutom direkta avskrivningar är amorteringarna uppskjutna i fyra år.

Förhandlingar har varit utdragna och tuffa och så sent som för två veckor sedan hotade Ukraina ställa in betalningarna om de inte fick avskrivningar. Utan avskrivningar skulle ett nytt behövligt lån på motsvarande 350 miljarder kronor från Internationella Valutafonden, IMF, frysa inne.

Natalie Jaresko, Ukrainas finansminister, sade att hon var nöjd med de villkor och tillade att landet hade utstått en "lång och svår väg" för att nå överenskommelse med fordringsägarna, rapporterar Financial Times.

Ukrainas ekonomi är sedan förra året mycket hårt drabbat av det Rysslandsstödda kriget i östra delen av landet med bland annat en snabbt växande statsskuld och en valuta som tappat kraftigt i värde samt en inflation på 60 procent och en ränta på 27 procent.

Ryssland, som är en av de aktuella långivarna med en fordran från 2013 på närmare 27 miljarder kronor, vägrar dock medverka i en nedskrivning. Till rysk television, sade finansminister Anton Siluanov att Ryssland förväntar fullständig återbetalning i december, rapporterar Wall Street Journal. Hur det blir med den saken återstår och se då Ukraina har meddelat att Ryssland inte kommer att få bättre behandling än de övriga fordringsägare.