Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Greklands premiärminister Alexis Tsipras. Arkivbild.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Greklands premiärminister Alexis Tsipras. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Tyskland godkänner Greklands krislån

Det tyska parlamentet har gett sitt stöd till ett tredje grekiskt krispaket. Men ännu dröjer Nederländerna med sitt beslut.

Omröstningen på onsdagen gav 454 för paketet och 113 emot, 18 ledamöter avstod att rösta. De som röstade emot  tillhör bland annat förbundskansler Angela Merkels kristdemokrati och vänsterpartiet die Linke.

Inför den tyska omröstningen har det spekulerats i hur stort motståndet till ett nytt grekiskt krispaket skulle vara. Men jämfört med omröstningen om att inleda förhandlingar inför ett tredje lånepaket i juni har motståndet minskat något från 119 ledamöter. En viss ökning har dock skett bland Merkels egna parlamentariker 63 röstade emot i dagens omröstning jämfört med 60 ledamöter i juni.

Ännu återstår en ickebindande omröstning i det Nederländska parlamentet vilket väntas under dagen. Debatten i Haag är i full gång. Premiärminster Mark Rutte fick kritik för att han ville ha stöd för ett nytt grekisk krislån något han i valet 2012 lovade inte skulle ske.

– Omständigheterna 2012 var annorlunda. Det är inte alltid möjligt att hålla löften i politiken. Man måste ta ansvar, sade Rutte under debatten, rapporterar DutchNews.nl. Omröstningen väntas gå den nederländska regeringens väg.

Förutsatt ett ja från den nederländska regeringen samlas ikväll euroländernas finansministrar för att skriva under uppgörelsen med Grekland var efter de första dellånen betals ut.