Ukraina hotar ställa in betalningarna

Förhandlingarna mellan Ukraina och privata internationella långivare är inne i ett avgörande skede.

Sedan i tisdags pågår i San Francisco förhandlingar mellan Ukrainas regering och privata långivare representerade av den amerikanska kapitalförvaltaren och största fordringsägaren Franklin Templeton. I potten ligger lån för 19 miljarder dollar dubbelt det belopp som anses finnas i den ukrainska centralbankens reserver.

I dag fredag meddelande parterna att förhandlingarna fortsätter utan lämna några detaljer, skriver Reuters. Samtidigt rapporterade Ukrainas statistikmyndighet att bruttonationalprodukten, BNP, sjönk med närmare 15 procent under årets andra kvartal jämfört med samma kvartal förra året, skriver KyivPost.

Med ett pågående krig i östra delen av landet och en statsskuld på närmare 100 procent av landets BNP samt en starkt negativ ekonomisk utveckling de senaste två åren hotar Ukraina att ställa in sina skuldbetalningar om inte veckans förhandlingar blir framgångsrika.

Betalningsinställelse eller omstrukturering är oundvikligt, frågan är bara vilken form det ska ta, skrev analytikern Frances Coppola på Forbes Magasin inför veckans förhandlingar .

Frances Coppola menar dock att långivarnas förslag att Ukraina ska använda åtta av sina knappt tio miljarder dollar till att betala av skulden inte alls är att rekommendera.  Ukrainas reserver skulle då hamna på en oförsvarlig och farligt låg nivå menar hon och avslutar: Man behöver bara titta på Grekland för att se konsekvenserna av att köra ner reserverna för att betala externa skulder.    

De privata långivaren har hittills varit kallsinniga till större avskrivningar och har erbjudit fem procent reduktion mot Ukrainas begärda 40 procent, skriver TT/SvD.  

Däremot är långivarna, precis som fallet med Tysklands uppfattning om Greklands statsskuld, beredda att diskutera lättnader som lägre räntenivåer och en förlängd avbetalningsplan.

Den 23 augusti förfaller ett lån på 60 miljoner och den 23 september förfaller ukrainska statsobligationer till ett värde av en halv miljard dollar.