Annons

Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ungern överväger sätta in armén mot flyktingar

Ungern och Tyskland har helt olika sätt att förhålla sig i den rådande akuta flyktingsituationen.

Flyktingströmmarna till EU via Balkan fortsätter i oförminskad styrka i vad internationell media beskriver som den värsta flyktingkrisen sedan andra världskriget. 3000 flyktingar passerar den grekisk-makedonska gränsen varje dag i försök att komma norrut genom Serbien mot bland annat Tyskland.

Den ungerska polisen anger att de på tisdagen gripit 2533 flyktingar som tagit sig in i landet via den serbiska gränsen.

Regeringens talesman Zoltan Kovacs sade att parlamentet i nästa vecka skulle diskutera möjligheten att placera ut armén ”för att skydda Ungerns och EU: s gräns.”, rapporterar The Guardian. Frågan har redan varit uppe i regeringen och Ungerns nationella säkerhetsråd.

I Tyskland som i år väntas ta emot 800 000 asylsökande är det andra tongångar från landets ledning. På måndagen fördömde förbundskanslern Angela Merkel lördagens våldsamma attack från högerextrema och nynazister mot en flyktingförläggning utanför Dresden. På onsdagen besökte hon de utsatta flyktingarna för att visa sin sympati.  

– Det blir ingen tolerans mot dem som inte är beredda att hjälpa till där hjälp behövs, sade Angela Merkel. Hon uppmanade tyskarna att ta avstånd från främlingsfientliga yttringar i samtal med sina familjer, vänner och kyrkliga grupper, skriver nyhetsbyrån AP.

I helgen presenterade landets två ledande socialdemokraterna tillika vice förbundskansler och  utrikesministern i Merkels koalitionsregering Sigmar Gabriel och Frank-Walter Steinmeier ett tio-punktsprogram för en europeisk flyktingpolitik.  

EU-länderna diskuterar sedan i juli att gör upp en lista över ursprungsländer dit asylsökande kan återvända. Exempelvis EU:s kandidatländer Albanien, Makedonien, Montenegro, Serbien och Turkiet har nämnts i den diskussionen. Medlemsländer ombeds komma med förslag till onsdag i nästa vecka när listan ska diskuteras på Malta där Europeiska stödkontoret för asylfrågor, EASO, har sitt säte.

Dagen därpå har EU-kommissionen möte med medlemsländerna för att komma vidare med att tillfälligt dela upp flyktingar mellan länderna. Förslag på ett mer permanent EU-system för att omplacera flyktingar när antalet flyktingar blir för stort för ett enskilt land väntas i slutet av året.