Statsminister Stefan Löfven träffar imorgon tisdag Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Löfven angriper Ungern: De smiter undan

Statsminister Stefan Lövfen menar att vissa EU-länder inte gör tillräckligt i flyktingkrisen och är öppen för att EU-stödet till dessa länder dras in.

Flyktingkrisen i Europa har splittrat EU i öst och väst. Ungern har satt upp ett stängsel för att hindra flyktingar och landets premiärminister Viktor Orbán skyller situationen på Tyskland. Statsminister Stefan Löfven (S) riktar skarp kritik mot Ungern.

– Det finns fortfarande alltför många medlemsländer som smiter undan sitt ansvar. Ungern är ett av dem, sade Stefan Löfven under en pressträff i Stockholm på måndagen inför ett minitoppmöte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel på tisdagen.

Löfven förespråkar ett “tvingande och permanent system” för omfördelning av flyktingar vid katastroflägen som dessa, något som EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker väntas föreslå på onsdag med stöd från de tunga medlemsländerna Tyskland, Frankrike och Italien. Han öppnar för att EU-stödet dras in till de länder som inte hjälper till.

– Viktor Orbán är premiärminister i ett av de länder som som får mest EU-bidrag. Och då är slutsatsen rätt logisk: vill man ha del av det gemensamma måste man också visa att man är en del av det gemensamma, sade Löfven.

Enligt Financial Times kan EU-kommissionen komma att föreslå att de länder som inte går med på att ta emot flyktingar inom en obligatorisk mekanism tvingas att betala till en gemensam flytktingfond.

Stefan Löfven vill dessutom att EU-kommissionen föreslår en kraftig ökning av så kallade kvotflyktingar, alltså personer som FN bedömer är i behov av hjälp, som ska fördelas mellan medlemsländerna.

– Jag vill se upp till 100 000 kvotflyktingar fördelade i EU som helhet, sade Löfven.

I EU:s tidigare pilotprojekt från i maj fördelades drygt 20 000 kvotflyktingar mellan länderna.

Fyra av de medlemsländer som uttalat mest motstånd till tvingande flyktingkvoter, de så kallade Visegradländerna – Tjeckien, Slovakien, Ungern och Polen – enades i fredags om en gemensam ståndpunkt.

”Varje förslag som leder till en obligatorisk och permanent kvot för solidaritetsåtgärder vore oacceptabel”, heter det i ett uttalande.

På måndag om en vecka ska EU-ländernas migrations- och inrikesministrar träffas i Bryssel för att diskutera läget. Österrikes förbundskansler Werner Faymann har dock bett om att mötet ska uppgraderas till ett EU-toppmöte för stats- och regeringscheferna.

Hjälporganisationen Röda korset är kritisk till att regeringen i sitt tio punktsprogram begränsar sig till 100 000 kvotflyktingar och menar att antalet borde vara 250 000 personer. De invänder också mot att regeringen ställer sig bakom EU-förslaget att ta fram en lista över säkra länder dit flyktingar kan skickas tillbaka utan särskild prövning.

– Sverige har alltid stått upp för en individuell och rättssäker prövning. Ett system med ”säkra länder” riskerar att bli ett steg bort från individuell prövning vilket i sin tur påverkar rättssäkerheten, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Röda Korset i ett uttalande.