Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Ungerns konservative premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.

Ungerns Orbán ryter till: Flyktingar, kom inte hit

3 september 2015

Den ungerske premiärministern Viktor Orbán menar att den pågående flyktingkrisen inte är Europas problem utan Tysklands. Samtidigt uppmanar han flyktingar att stanna kvar där de är.

Viktor Orbán besökte i dag torsdag Bryssel för att diskutera flyktingsituationen. Under en presskonferens efter ett möte med EU-parlamentets talman Martin Schulz sade Orbán att det viktigaste är att skydda EU:s yttre gränser.

Unger har fått skarp kritik för sitt sätt att hantera de stora flyktingströmmar som tar sig genom landet för att komma norröver mot främst Tyskland. Felet att det blivit så, enligt Orbán, är Tysklands.

– Det är inte ett europeiskt problem. Det är ett tyskt problem. Ingen [flykting] vill stanna i Ungern eller Slovakien, Polen eller Estland. De vill alla komma till Tyskland.

Den ungerske konservative premiärministern menar att det är moraliskt fel att skapa en bild av att alla flyktingar får komma till Europa.

– Det moraliska är att göra det tydligt: Snälla kom inte hit. Varför måste ni åka från Turkiet till Europa? Turkiet är ett säkert land, stanna där. Många länder mellan Europa och krigsområdena är säkra. Det är bättre för era familjer, barnen och er själva att stanna, sade Viktor Orbán som senare i dag även träffar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker för samtal.

Juncker väntas i nästa vecka presentera ett nytt förslag om att ytterligare 120 000 flyktingar som kommit till Grekland, Italien och Ungern ska omfördelas mellan medlemsländerna. Dock har länderna ännu inte lyckats enas om hur 40 000 flyktingar ur ett tidigare förslag ska fördelas mellan dem.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret