EU:s flyktingskommissionär Dimitris Avramopoulos och Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ungerska regeringen försvarar tårgasattack

Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó går till hårt angrepp mot utländska politiker när han försvarar polisens attacker mot flyktingar.

Ungersk polis gick under onsdagen till angrepp mot flyktingar som försökte ta sig in i landet från Serbien. Bland annat användes tårgas och vattenkanoner för att hålla borta flyktingarna.

Landets konservative utrikesminister Péter Szijjártó försvarade i dag torsdag polisens agerande och menade att omvärldens reaktion var bisarr.

– Det var bisarrt och överraskande hur vissa politiska aktörer och internationell press tolkade gårdagens händelser, sade Péter Szijjártó under en presskonferens tillsammans med EU:s flyktingkommissionär Dimitris Avramopoulos.

Han anklagade de politiker som varit kritiska för att vara oansvariga och uppmuntra flyktingarna att begå brott som att kasta sten mot den ungerska polisen.

– Dessa aggressiva människor kommer aldrig att tillåtas komma in i Ungern, inte ens för att ta sig vidare. Den ungerska polisen kommer skydda sig själv och gränsen oberoende av vilka skymfliga och överraskande reaktioner vi får den internationella politiska arenan, sade Péter Szijjártó.

EU-kommissionär Avramopoulos riktade kritik mot det ungerska bygget av ett stängsel mot Serbien och polisens brutalitet.

– Murar är tillfälliga lösningar. Ni har själva sett att de bara tjänar till att avleda strömmarna eller öka spänningen. Våld är inte heller någon lösning. Detta är inget problem som snart kommer försvinna. Låt oss se till att vi hamnar på rätt sida historien, sade Dimitris Avramopoulos.

Den ungerska regeringen presenterade under torsdagens möte sina förslag på hur krisen ska lösas. Utrikesminister Szijjártó vill sätta upp en EU-styrka som ska skydda framför allt Greklands gränser. Om det sker är Ungern redo att bidra och att gå med på EU:s flyktingkvoter. Han vill dessutom ge större stöd till de länder som ligger närmast konfliktländerna och att flyktingarna stannar i grannländerna.

Tidigare i veckan skrev Europarådets generalsekreterare Thorbjørn Jagland ett brev till Ungerns premiärminister Viktor Orbán där han bad denne förklara den nya ungerska lagstiftningen som antagits i samband med flyktingkrisen.

– Jag har bett honom redogöra för det här, för rätten till en rättvis rättegång är avgörande för den europeiska människorättskonventionen, alla har rätt att få prövning på sitt eget språk och man kan naturligtvis inte ha summariska rättegångar, sade Thorbjørn Jagland på onsdagen, rapporterar Ekot.

Som bland annat Österrikes förbundskansler Werner Faymann är Jagland oroad över EU-projektets framtid.

– Nu är den verkliga faran att allt rasar samman, när man börjar stänga gränser, sade Thorbjørn Jagland.

Europaparlamentariker Cecilia Wikström (FP) uppmanar EU-kommissionen att granska Ungerns agerande.

– Situationen i Ungern har urartat och Orbáns aktiviteter skickar chockvågor över Europa. Flyktingar har rätt till skydd enligt folkrätten och bör behandlas med värdighet, inte förödmjukas genom att mötas av tårgas och vattenkanoner när de kommer till Europas port. Hur många gånger Ungern måste bryta mot EU:s värderingar och EU: s lagstiftning innan EU-kommissionen reagerar?, sade Cecilia Wikström i ett uttalande.

Även FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon är chockad över den ungerska polisens tilltag och kallar det oacceptabelt, rapporterar BBC.