Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Karmenu Vella, EU-kommissionär för miljö, havs och fiskefrågor.

Debatt: Akut behov skydda naturen

Karmenu Vella 13 oktober 2015 | Stora fördelar med biologisk mångfald

Naturen är viktig för vårt välbefinnande, för ekonomisk utveckling och sysselsättning. Det är fortfarande möjligt att stoppa den hotande förlusten av biologisk mångfald men vi måste agera nu. Det skriver Karmenu Vella, EU-kommissionär för miljö, havs och fiskefrågor.

Den biologiska mångfalden är grunden till allt liv på vår planet.  

När ekonomer sätter en siffra på något så enkelt och naturligt som att insekter pollinerar våra grödor, uppmäts dess värde till 15 miljarder euro per år bara i EU. Ett av sex arbetstillfällen inom EU beror till viss del på naturen och den biologiska mångfalden.

I ett nyligen genomfört offentligt samråd, där mer än en halv miljon EU-medborgare delade sina synpunkter, framkom att 70 procent av svenskarna är överens om att den potentiella utrotningen av djur och växtliv, naturliga habitat och ekosystem är ett stort problem i Europa, vilket är fler än i något annat EU-land.

Sverige är även ett av tre medlemsländer i EU där majoriteten av befolkningen, 53 procent, säger att de känner sig informerade om den minskade biologiska mångfalden.

EU-kommissionen vet hur viktig naturen är för medborgarna och arbetar med att se över EU:s naturvårdslagstiftning för att bedöma hur den når upp till målsättningarna.

Framsteg har gjorts genom EU:s strategi för biologiskt mångfald, men EU:s medlemsländer behöver satsa mer på att genomföra strategin för att hejda förlusten och utrotningen fram till 2020.

Kostnaderna för EU beräknas uppgå till 50 miljarder euro varje år fram till 2020 om man inte lyckas förhindra förlusten av den biologiska mångfalden och de tjänster som nu utförs av ekosystemet självt.

Idag pressar vi resurserna i skogar, marker och vattendrag så hårt att 30 procent  av arterna som skyddas av EU:s naturvårdslagstiftning är hotade, enligt en ny rapport.  

Hoten mot livsviktiga resurser är verkliga. Ser vi tillbaka på de senaste 60 åren menar forskare att majoriteten av de tjänster som naturen själv bidrar med antingen är på stadig nedgång, eller i bästa fall visar upp en motstridig bild.

Dessa hot är inga nyheter. Redan 2011 antog EU-kommissionen en strategi för biologisk mångfald fram till år 2020, ett mål som godkänts av EU:s stats- och regeringschefer: att stoppa förlusten av biologisk mångfald och ekosystemtjänster som kan återställa ekosystem och med hjälp av EU bidra till att sätta stopp för den globala förlusten av biologisk mångfald.

Denna strategi har just granskats och resultaten understryker än en gång det akuta behovet av att skydda vår natur. Inte bara för dess egenvärde, utan för vårt välbefinnande, och för ekonomisk utveckling och sysselsättning.

Att utse skyddsområden och se till att de fungerar i praktiken kan ha stora effekter. I områden med starkt skydd i Europas hav återhämtar sig arter, något som även gäller i de områden där man odlar fisk.

Vinsterna av det marina Natura 2000-nätverket uppgår redan till 1,5 miljarder euro per år, och den siffran ser ut att dubbleras: nästan sex procent av Europas hav har utsetts till skyddade havsområden, och EU arbetar för att 10 procent  ska komma att täckas av Natura 2000 senast år 2020.

Det är dags för en mer effektiv global förvaltning av världshaven. 94 procent  av svenskarna är överens om att förlusten av biologisk mångfald måste stoppas då vi har ett ansvar att ta hand om naturen.

Många av de politiska ramarna som behövs finns redan, EU har en modern gemensam fiskeripolitik som sätter hållbarhet först. Men ramverken som satts upp behöver även genomföras: det är upp till jordbrukarna och EU:s medlemsländer att se till att dessa åtgärder uppmärksammas och att förbättra situationen även i praktiken.

Det är fortfarande möjligt att stoppa förlusten av biologisk mångfald. Bättre genomförande av gällande lagstiftning, och en mer ambitiös och djärvare tillsyn är vägen framåt. Det är upp till oss att skydda naturen: låt oss ta tillfället i akt - medan vi fortfarande kan.

Karmenu Vella,
EU-kommissionär för miljö, havs och fiskefrågor

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret