Annons

EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-kommissionen: Medlemsländer lever inte upp till flyktingåtagande

EU-kommissionär Frans Timmermans pressar medlemsländerna att göra det de lovat för att klara flyktingkrisen.

I morgon torsdag inleds oktober månads ordinarie EU-toppmöte i Bryssel. Högst på dagordningen står flyktingkrisen. EU-kommissionen har ett tydligt meddelande till ländernas stats- och regeringschefer.

– Det är dags för medlemsländerna att rent ut sagt göra vad de lovade [på migrationstoppmötet] 23 september, sade EU-kommissionens första vice ordförande Frans Timmermans på onsdagen.

EU-kommissionen manar medlemsländerna att genomföra de beslut som tagits och bidra med de nya pengar som regeringscheferna utlovat, motsvarande 15 miljarder kronor. Runt tusen av de utlovade nationella experterna till EU:s insatser vid flyktingmottagandet fattas också.

– Än så länge är responsen betydligt sämre vad som krävs, sade Timmermans.

Så snart som möjligt vill kommissionen dessutom veta hur många flyktingar medlemsländerna kan ta emot inom EU-programmet för flyktingomfördelning. Hittills är det bara Sverige som tagit emot omlokaliserade flyktingar från Italien. Man vill också att länderna skjuter till relevanta resurser till Medelhavsoperationerna Triton och Poseidon.

I samband med migrationstoppmötet 23 september inledde kommissionen 40 så kallade överträdelseförfaranden, det första steget mot att tal ett medlemsland till EU-domstolen, mot länder som inte infört EU-lag i den nationella flyktingpolitiken. I dagsläget har länderna fått 74 olika anmärkningar från kommission på bristande uppföljning av EU-regler. Även Sverige får kritik. Men ännu har inget land svarat på kritiken, enligt Timmermans.

Inför torsdagens toppmöte åker Frans Timmermans och grannskapskommissionär Johannes Hahn till Turkiet för att försöka övertyga landet att hjälpa till att hindra flyktingar från att ta sig vidare till EU-länderna. Detta ska ske genom bland annat EU-stöd till flyktingläger i Turkiet och satsningar på den turkiska kustbevakningen.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, som leder morgondagens möte, varnar för att de hittills vidtagna åtgärderna kanske inte är tillräckliga.

”Även om flyktingströmmarna minskar ned under vintern måste vi vara redo för våren och hotet från större vågor till Europa. Alla ledare jag träffat i regionen talade om miljontals potentiella flyktingar. Vi måste ställa oss frågan om de beslut vi hittills tagit, och de vi tar på torsdag, är tillräckliga för att hantera en ny flyktingvåg”, skriver Donald Tusk i det herdabrev han skickat ut till stats- och regeringscheferna.