Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Arkivbild.

Toppmöte behåller flyktingfokus

BRYSSEL 12 oktober 2015

EU-ländernas stats- och regeringschefer ska på veckans toppmöte ta ställning till en gemensam gräns- och kustbevakning.

När EU-ländernas stats- och regeringschefer på torsdag och fredag träffas i Bryssel på sitt ordinarie oktobertoppmöte är det tredje gången i år de diskuterar flyktingkrisen.

På mötet ska de debattera ett franskt förslag om att förstärka EU:s gränspolis Frontex. I ett utkast till slutsatser står att de vill ”förstärka Frontex mandat […] för ett europeiskt gräns- och kustbevakningssystem”.

Gränspolisens mandat om att avvisa flyktingar från EU väntas även stärkas så att Frontex bland annat får ”rätten att organisera gemensamma återvändandeoperationer på eget initiativ”.

EU-ledarna ska även diskutera planen på att stärka samarbetet med Turkiet så att färre flyktingar tar sig till medlemsländerna. Därtill kommer en uppföljning av förra veckans högnivåkonferens om flyktingvägarna på västra Balkan.  

De ska även förbereda det kommande migrationstoppmötet i maltesiska Valetta mellan EU och Afrikanska unionen som äger rum i mitten av november. En viktig fråga där är att få afrikanska länder att ta tillbaka de personer som avvisats från EU.

Det väntas även en kortare diskussion om de brittiska omförhandlingarna av landets EU-medlemskap. På torsdagen ska den brittiske premiärministern David Cameron ha ett lunchmöte med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Stats- och regeringscheferna ska även gå igenom arbetet med de fem EU-ledarnas rapport om eurons framtid.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret