EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström. Arkivbild.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Malmström svarar fransk TTIP-kritik

Handelskommissionär Cecilia Malmström ger den franska regeringen svar på tal om bristande öppenhet: TTIP-förhandlingarna är de mest transparenta i världshistorien.

Frankrikes handelsminister Matthias Fekl anser att förhandlingarna om frihandelsavtalet mellan EU och USA är för slutna.

– [Förhandlingarna] äger rum i en total brist på öppenhet och i ett stort dunkel, detta utgör ett demokratiskt problem, sade den socialdemokratiske ministern Mathias Fekl till Sud Ouest.

Annons

Cecilia Malmström menar dock att kritiken är missvisande. Hon anser att TTIP-förhandlingarna "är de mest transparenta någonsin bland handelsförhandlingarna i världshistorien."

– Det där är ett citat i en tidning, så har han aldrig sagt till mig. Vi har en mycket stor öppenhet i de här förhandlingarna. Frankrikes regeringen är informerad om varje steg vi tar och jag pratar med handelsministern flera gånger i månaden, sade Cecilia Malmström på torsdagen till Europaportalen.

– Vi konsulterar med medlemsländerna inför varje förhandlingsrunda exakt vad vi ska göra. Samma sak med Europaparlamentet. Vi har en stor rådgivande grupp med representanter från såväl näringslivet och fackföreningar som också får konsultation. Jag och mina medarbetare åker runt i hela EU och pratar om de här frågorna, sade Cecilia Malmström.