EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager granskar även andra misstänkt olagliga skatteupplägg.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Medlemsländer och storföretag prickas för konkurrensfusk

Fiat och Starbucks måste betala tillbaka mångmiljonbelopp till Nederländerna och Luxemburg efter att ha ingått olagliga skatteavtal.

I ett beslut på onsdagen menar EU-kommissionen att Fiat och Starbucks tillsammans med nederländska och luxemburgska myndigheter tecknat olagliga skatteavtal.

– Skatteavtalen har på ett konstgjort sätt minskat skattebördan för båda företagen. Detta är olagligt enligt EU:s regler om statsstöd. Besluten sänder en tydlig signal. Nationella skatteverk får inte ge något företag, stort som litet, en orättvis konkurrensfördel jämfört med andra, sade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager.

De båda företagen måste betala tillbaka vardera mellan 20 och 30 miljoner euro, motsvarande 185 till 280 miljoner kronor, i skatt till Nederländerna och Luxemburg.

Vestager varnade samtidigt för att fler beslut kommer gällande skatteavtal och brott mot EU:s konkurrensregler. Bland annat utreds Apple på Irland och Amazon i Luxemburg av kommissionen.

Luxemburgs regering meddelade på onsdagen att man inte ”delar kommissionens slutsatser”.

”Luxemburg kommer i detalj att granska kommissionens beslut såväl som dess motivering”, heter det i ett uttalande från regeringen.

Den nederländska regeringen är överraskad av dagens beslut.

”Regeringen är förvånad över EU-kommissionens beslut att Starbucks skulle ha fått statsstöd”, heter det i ett uttalande på den nederländska regeringens hemsida.

Även i Nederländerna ska beslutet ”studeras noggrant”.

De nederländska och luxemburgska skatteverken har enligt Vestager två månader på sig att kalkylera exakt hur mycket skatt de två företag ska betala tillbaka.