EU-parlamentarikerna Cecilia Wikström (FP) och Anna Hedh (S). Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Svenskar upprörs när Europaparlamentet viker sig

– Helt förskräckligt, bedrövligt och skandalöst, säger Europaparlamentariker efter måndagens beslut att inte ta strid mot Ungern.

Partigruppernas samordnare i EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter, Libe, skulle på måndagskvällen ta ställning till ett förslag från Folkpartiets EU-parlamentariker Cecilia Wikström om att uppmana ministerrådet att starta ett så kallat artikelsjuförfarande mot Ungern.

Ungern och dess nationalkonservative premiärminister Viktor Orbán har dragit på sig häftig kritik för hur landet hanterar flyktingkrisen.

Förfarandet är EU:s starkaste sätt att se till att ett medlemsland följer de grundläggande fri- och rättigheterna som de förbundit sig. Om det antas riskerar medlemslandet i fråga bland annat att förlora sin rösträtt i ministerrådet.

Men trots goda förhoppningar om att tillräckligt många partigrupper skulle ställa sig bakom förslaget blev det ett nej på måndagens möte. Ett möte som Cecilia Wikström beskriver som ”tumultartat och kaotiskt”.

– Det är helt förskräckligt och hur pinsamt som helst, säger Wikström till Europaportalen.

EU-parlamentets två största partigruppen, socialdemokratiska S&D och högergruppen EPP, vägrade ställa sig bakom förslaget. Enligt Wikström vad S&D-gruppens ledare i Libe-utskottet och dess ordförande, brittiske socialdemokraten Claude Moraes, med på noterna innan mötet men ändrade sig i sista stund.

– Under sittande möte halar S&D:s samordnare fram ännu ett kompromissförslag som innebar att vi bara skulle ställa en muntlig fråga till kommissionen, säger Wikström som tillägger att tre partigrupper, hennes liberala Alde, vänstergruppen GUE/NGL och de gröna, lämnade mötet i protest.

Socialdemokraten och EU-parlamentariker Anna Hedh, ersättare i Libe-utskottet, är arg.

– Jag tycker att detta är bedrövligt, säger hon och återger S&D-gruppens resonemang.

– Anledningen till att S&D-gruppen inte ställer sig bakom detta är tydligen att man enligt arbetsordningen behöver två tredjedelars majoritet för att få igenom det. Och det får vi inte i dagsläget och då tyckte min grupp att det är ett misslyckat försök och att det bara kommer att stärka [Ungerns premiärminister Viktor] Orbán, säger Hedh.

– Jag delar inte alls den här uppfattningen och vi sossar hade ett samtal om detta i förra veckan i Libe-gruppen och då var vi överens och väldigt upprörda och tyckte absolut att vi skulle köra på ett artikelsjuförfarande.

Den kompromiss som S&D och EPP istället enades om handlar om att ställa en muntlig fråga till kommissionen om ytterligare information om situationen i Ungern.

Enligt Cecilia Wikström han frågan komma upp på dagordningen och en eventuell omröstning i nästa veckas utskottsmöte.

– Det är skandalöst att vi tillåter att man bygger angiverisamhällen i EU:s medlemsländer. Polisen får gå in och göra husrannsakan utan domstolsbeslut. Det blir som i gamla nazi-Tyskland att grannar ska angiva grannar för att de hjälpt en flykting, säger Wikström.

Europaportalen har försökt nå Anna Maria Corazza Bildt som är Moderaterna ersättare i Libe-gruppen för en kommentar.