Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tyskland vill underlätta turkiska EU-förhandlingar

För att få med Turkiet på EU:s nya flyktingplan lovar den tyska förbundskanslern Angela Merkel att uppta förhandlingarna om medlemskap.

– Tyskland är redo att redan i år öppna kapitel 17, sade Angela Merkel under ett besök i Turkiet i helgen och tillade att förberedelserna förhandlingskapitel 23 och 24 kan inledas.

Hon sade också att förhandlingarna om att ge turkarna möjlighet att resa till EU-länderna utan visum ska påskyndas och att Turkiet bör få mer pengar för att klara flyktingkrisen i landet.

Under förra veckans EU-toppmöte diskuterades en summa på tre miljarder euro, motsvarande 28 miljarder kronor.

Turkiet är sedan 1999 kandidatland till EU med i dagsläget har bara 14 av de 35 förhandlingskapitlen öppnats och endast ett är färdigförhandlat. Tyskland har tillsammans med bland annat Cypern, Frankrike och Österrike blockerat förhandlingarna.

Merkels löften kommer samtidigt som EU lagt fram en ny plan som går ut på att få Turkiet att hindra flyktingar från att ta sig till EU-länderna genom att bland annat återta flyktingar som inte fått uppehållstillstånd, bygga stora tältläger och öka gräns- och kustbevakningen.