Sveriges inrikesminister Anders Ygeman (S). Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU går mot skärpt gränskontroll

Med omedelbar verkan vill medlemsländernas inrikesministrar införa systematiska gränskontroller.

På fransk begäran efter Parisattackerna har EU-ländernas inrikesministrar extrainkallats till Bryssel för att diskutera åtgärder mot terrorism

– Vi måste stärka den yttre gränskontrollen i Schengenområdet, säger Sveriges inrikesminister Anders Ygeman (S) på väg in på mötet.

Han menar att EU-länderna måste skärpa kontrollen över den yttre gränsen och ta ett gemensamt ansvar för flyktingmottagningen.

– Klarar man inte det är hela Schengensystemet hotat, säger inrikesministern.

I ett utkast till mötesslutsatser lovar medlemsländerna att ”omedelbart genomföra de nödvändiga systematiska och samordnade kontrollerna vid de yttre gränserna, inklusive [kontroll av EU-medborgare]”.

De vill även ge EU:s gränsbyrå Frontex en större roll vid gränskontroll, öka samarbetet mellan medlemsländernas gränsbevakning och införa metoder så att återvändande jihadister lättare kan spåras. Medlemsländerna ska även ta fingeravtryck på alla flyktingar som tar sig in i unionen – något som hittills inte varit fallet trots att det ska ske.

Vissa av åtgärderna kräver att regelverket för Schengensamarbetet skrivs om – framför allt möjligheten att genomföra permanenta kontroller.

Anders Ygeman driver från svensk sida på för att man i större utsträckning ska använda sig av biometriska data – fingeravtryck och ansiktsform – som finns i alla EU-pass för att bättre kunna identifiera misstänkta terrorister.

– Än så länge har Sverige fått gehör för den uppfattningen att man ska kunna använda sig av den här biometriska informationen, säger Ygeman.

Ministrarna hoppas även få insamlandet och delandet av flygpassageraruppgifter, PNR, på plats. Frågan har funnits på EU:s dagordning i åtta år utan att man lyckats komma överens.

I EU-parlamentet finns en oro för att utbytet av ett sådant register mellan medlemsländerna hotar privatlivet. Det roterande ordförandeskapslandet Luxemburg som sköter förhandlingarna mellan medlemsländerna och EU-parlamentet tror dock på en uppgörelse innan årsskiftet.

Inrikesministrarna vill dessutom att data ska delas om resenärer som flyger inom EU och inte bara för dem som kommer utifrån vilket var fallet tidigare. För svensk del är detta ett krav med tanke på att Sverige redan använder sig av PNR från flygningar inom EU.

– Det är svårt att ställa sig bakom ett förslag som skulle försämra svenska myndigheters möjligheter, säger Anders Ygeman.

På väg in på fredagens möte var ministrarna mycket måna om att få åtgärderna på plats snarast möjligast.

– Om vi i dag inte visar vi är handlingskraftiga kommer EU:s invånare fråga sig vad vi egentligen ska ha denna union till, säger Luxemburgs minister för inre säkerhet Etienne Schneider.

EU:s inrikeskommissionär Dimitris Avramopoulos vill även att ministrarna ska ge klartecken till att börja lägga grunden för ett europeiskt FBI.