Annons

De tre partiledarna. CDU:s Angela Merkel, CSU:s Horst Seehofer och SPD:s Sigmar Gabriel. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Flyktingkris kan bli tysk regeringskris

Regeringens kristdemokratiska partier vill införa tillfälliga transitzoner för flyktingar. Men socialdemokratiska SPD säger nej.

I söndags träffades ledarna för de tre tyska regeringspartierna, kristdemokratiska CDU och CSU och socialdemokratiska SPD, för att diskutera flyktingkrisen.

SPD:s ledare och landets ekonomiminister Sigmar Gabriel lämnade dock mötet i förtid efter oenighet.

De två kvarvarande ledarna, CDU:a Angela Merkel och bayerska CSU:s Horst Seehofer, som i förra veckan ställde ett ultimatum till Merkel om hanteringen av flyktingsituationen, enades dock om ett gemensamt positionspapper.

De kom bland annat överens om att Tyskland ska införa transitzoner längs landets gränser och frysa möjligheten till familjeåterföreningar för asylsökande under två års tid. Dessutom ska gränssamarbetet med grannlandet Österrike fördjupas.

Transitzoner är stationer längs gränsen där personer i behov av internationellt skydd ska skiljas ut från så kallade ekonomisk migranter. Ett av syftena är att det ska bli lättare att skicka tillbaka personer som inte har asylskäl, i synnerhet personer från ”säkra ursprungsländer” som Kosovo.

Men det tredje koalitionspartiet, socialdemokratiska SPD, motsätter sig sådana transitzoner.

– Istället för stora och okontrollerbara fängelsezoner vid landsgränserna behöver vi fler registrerings- och inresecentra i Tyskland, sade SPD-ledaren Sigmar Gabriel, enligt partiets hemsida.

Angela Merkels tidigare öppna armar och löften om att strunta i den så kallade Dublinförordningen vilket gjorde det lättare för syrier att söka asyl i landet har resulterat i det lägsta opinionsstödet för hennes kristdemokrater på flera år.

På torsdag träffas ledarna för de tre partierna igen för att diskutera frågan.