Nederländernas premiärminister Mark Rutte. Arkivbild.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Nederländernas premiärminister: Likt romarriket riskerar EU att gå under

Den nederländske premiärministern Mark Rutte drar paralleller till romarrikets fall och insisterar på att EU måste hantera flyktingsituationen illa kvickt.

Efter årsskiftet tar Nederländerna över EU:s roterande ordförandeskap vars viktigaste uppgift blir att leda ministerrådets möten och representera medlemsländerna i förhandlingar med EU-parlamentet. Ordförandeskapets kanske största uppgift blir flyktingkrisen.

I en intervju med flera europeiska tidningar varnar landets liberale premiärminister Mark Rutte för att EU måste agera snabbt.

– Som vi alla vet från romarriket går stora imperier under om gränserna inte skyddas väl. Så vi har verkligen en absolut nödvändighet att detta hanteras, sade Rutte.

Samtidigt för Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière fram ett förslag om att införa ett flyktingtak i EU och i samband med det ett ”stadigvarande skydda av EU:s yttre gränser”.

– När taket är nått blir det inget mer mottagande det aktuella året, sade de Maizière till Der Standard och tillade att det bör göras undantag för dem som söker politisk asyl.

Enligt de senaste siffrorna räknar Tyskland i år med att det kommer över en miljon flyktingar till landet, rapporterar Süddeutsche Zeitung.