Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen söker andra vägar för fortsatt Europolsamarbete. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Danskt EU-nej riskerar polissamarbete

Den danska regeringen ska efter torsdagens folkomröstnings-nej leta efter andra vägar för att kunna vara kvar i Europol.

Med 53,1 procent av de röstande sade danskarna på torsdagen nej till att göra sig av med landets undantag från EU:s polisiära och inrikes samarbeten.

Efter en blocköverskridande överenskommelse utlystes för ett år sedan folkomröstningen. Partierna  oroades främst för att Danmark inte skulle kunna delta i EU:s polissamarbetet Europol om man inte tog bort det rättsliga undantaget.

Annons

Det är dock fortfarande oklart huruvida Danmark på grund av nejet inte får vara kvar i Europol som i och med Lissabonfördraget övergått från ett mellanstatligt samarbete till ett samarbetet på EU-nivå.

– Vi får försöka reda ut den frågan, sade Sveriges inrikesminister Anders Ygeman (S) på fredagen.

Den danska regeringen ska nu sondera möjligheterna att ingå ett så kallat parallellavtal med EU så att landet kan vara med i Europol. Inför omröstningen varnade dock ja-sidan och statsminister Lars Løkke Rasmussen för att ett sådant avtal kan bli svårt att nå.

– Oavsett dagens resultat vill jag säkerställa att Danmark även i framtiden ska delta i arbetet mot gränsöverskridande kriminalitet och terrorism, sade Lars Løkke Rasmussen som om en vecka träffar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Bryssel för att diskutera frågan.