EU-kommissionärerna Günther Oettinger, Andrus Ansip och Věra Jourová.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-förslag vill ta bort gränser för digitala tjänster

År 2017 vill kommissionen att man ska kunna använda nättjänster som Netflix och Spotify vid resa i andra EU-länder.

EU-kommissionen vill göra det möjligt att använda filmer, musik, spel och andra digitala tjänster när man tillfälligt vistas i andra EU-länder, så kallad portabilitet.

– Det är ytterligare ett steg som kommer föra Europa närmare en gränslös digital ekonomi och samhälle, säger Andrus Ansip, EU-kommissionär med huvudansvar för det som kallas EU:s digitala inre marknaden, på onsdagen

Enligt kommissionen är det i dag vanligt att personer som reser inom EU inte kan komma åt onlinetjänster för film, sportsändningar, musik, e-böcker eller spel som denne har betalat för i hemlandet. Men år 2017 hoppas kommissionen att dagens hinder ska vara borta.

Kommissionen lägger även fram förslag för att underlätta näthandel över nationsgränserna i EU, bland annat genom att stärka konsumentskyddet.

Annons

– Vi uppskattar att mellan åtta och tretton miljoner fler konsumenter kommer börja handla gränsöverskridande på nätet, säger EU:s konsumentkommissionär Věra Jourová.

Enligt EU-kommissionär Günther Oettinger med ansvar för den digitala ekonomin och samhälle kommer fler förslag på hur EU:s 14 år gamla upphovsrättsregler ska moderniseras.

– Förslaget om portabilitet är bara förrätten, huvudrätten kommer under nästa år, säger Oettinger.

Då väntas kommissionen komma med förslag om gränsöverskridande tillgång till radio- och TV-utsändningar. Kommissionen vill även sätta upp en söktjänst som samlar alla utbud av filmer på ett ställe och slå till mot sajter som tjänar på piratkopiering.

Onsdagens förslag är de första som läggs fram i kommissionens plan på en digital inre marknad och går nu till EU-parlamentet och medlemsländerna som ska lagstifta i frågan.