EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans i samtal med Turkiets EU-minister Volkan Bozkır. Arkivbild.

EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans i samtal med Turkiets EU-minister Volkan Bozkır. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

EU missnöjt med turkisk flyktinghantering

EU-kommissionen anser att Turkiet inte gjort tillräckligt för att minska flyktingströmmen till EU-länderna.

EU-kommissionens förste vice ordförande, den nederländske socialdemokraten Frans Timmermans, besökte på måndagen Turkiet för att diskutera landets åtgärder för att hindra flyktingar från att ta sig vidare mot EU-länderna.

– Antalet [flyktingar] är fortfarande för högt i Grekland, mellan två och tre tusen kommer per dag. Vi kan inte vara nöjda i detta skede, sade Frans Timmermans.

I slutet av november i fjol lovade EU Turkiet motsvarande 28 miljarder kronor, visumfrihet och en ny start på medlemskapsförhandlingarna i utbyte mot att landet ser till att betydligt färre flyktingar rör sig mot EU.

Turkiets EU-minister Volkan Bozkır lovade i samband med mötet ”intensiva insatser” för att minska antalet. Bland annat ska Turkiet börja erbjuda syrier arbetstillstånd.

– Vi försöker minska trycket med olaglig migration genom att ge syrier i Turkiet arbetstillstånd, sade Bozkır, rapporterar Today’s Zeman.

Ansökan om ett sådant tillstånd ska kunna göras först ett halvår efter att personen fått ett tillfälligt ID-kort. I dagsläget har drygt sju tusen av de över två miljoner syriska flyktingarna i landet ett arbetstillstånd. Syriska barn ska dessutom i större utsträckning än tidigare kunna gå i turkiska skolor.

Tidigare hade dock Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu sagt att EU reagerade för sent på flyktingströmmarna.

– Tyvärr hörde det internationella samfundet våra varningar om flyktingkrisen mycket sent, sade Çavuşoğlu, enligt AFP.

Hur stor del av de utlovade 28 miljarder kronorna som EU-kommissionen respektive medlemsländerna ska stå för är ännu inte avgjort. En rad medlemsländer vill att kommissionen står för en större del än de hittills öronmärkta 4,6 miljarder kronorna.

Pengarna väntas börja betalas ut efter att en första utvärdering av de turkiska insatserna gjorts.