Annons

En grekisk gränsvakt patrullerar landets gräns mot Turkiet. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-rapport: Grekland har misskött flyktinghantering

EU-kommissionen lägger sin politiska vikt bakom en rapport som slår fast att grekiska myndigheter inte gjort tillräckligt för att kontrollera sina gränser.

Flera EU-länder har riktat skarp kritik mot hur Grekland hanterar flyktingströmmarna som tagit sig genom landet på väg norrut. EU-kommissionen har därför låtit en expertgrupp genomföra en granskning av de grekiska gränskontrollerna och flyktingmottagandet.

Expertgruppens rapportutkast finner att det finns stora brister i hanteringen.

– Grekland försummar allvarligt sina åtagande och det finns allvarliga brister i kontrollen av de yttre gränserna som måste åtgärdas, citerade EU-kommissionär Valdis Dombrovski den hemligstämplade rapporten under en presskonferens på onsdagen.

Enligt den kontrolleras inte flyktingarnas resedokument, de registeras inte och körs inte mot internationella register över misstänkta brottslingar och terrorister.

Det utkast till rapport som kommissionen ställer sig bakom går nu till en kommitté med representanter från medlemsländerna. Om en kvalificerad majoritet av dessa ställer sig bakom den kommer kommissionen att ta fram en lista över åtgärder som Grekland måste vidta inom tre månader.

– Om de nödvändiga åtgärderna inte vidtas och bristerna kvarstår finns en möjlighet att sätta igång artikel 26 i Schengens gränskodex vilket skulle tillåta medlemsländerna att temporärt stänga sina gränser, säger Dombrovskis.

Alla eller vissa gränser kan stängas under sex månader med möjlighet till förlängning i sammanlagt två år.