David Cameron och Donald Tusk är de formella huvudförhandlarna i överläggningarna. Arkivbild

David Cameron och Donald Tusk är de formella huvudförhandlarna i överläggningarna. Arkivbild

Bild: Europeiska unionens råd

Brittiska EU-förhandlingar ”mycket sköra”

Arbetet med att mejsla fram nya medlemskapsvillkor för Storbritannien hänger på en tunn tråd enligt rådsordförande Donald Tusk.

– Låt mig vara tydlig, detta är en mycket skör politisk process, sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk under ett möte på onsdagen.

Han meddelade samtidigt att han ställt in alla andra inplanerade möten för att fokusera på förhandlingarna om Storbritanniens nya medlemskapsvillkor.

I nästa vecka träffar han bland annat Frankrikes François Hollande och Tysklands Angela Merkel. På möteslistan står även Tjeckiens premiärminister Bohuslav Sobotka som för närvarande leder den så kallade Visegradgruppen. Gruppen består förutom Tjeckien av Slovakien, Polen och Ungern som alla har invändningar mot det brittiska kravet att få diskriminera löntagare från andra EU-länder.

Ett första utkast till avtal mellan Storbritannien och övriga EU-länder släpptes i förra veckan. Den första förhandlingsrundan mellan stats- och regeringschefernas närmaste medarbetare, så kallade sherpor, ländernas EU-ambassadörer ägde rum i fredags.

Den senaste versionen av utkastet bjuder på några smärre förändringar. Bland annat innehåller den en skrivning om att stödet för politisk integration i EU är stort.

I morgon fredag träffas åter sherporna och EU-ambassadörerna för att förhandla om utkastet.

Bara några få länder, däribland Danmark, har i dagsläget gett tydligt klartecken till det avtalsutkast som ligger på bordet.